Tudorița sau Paștele Cailor, eveniment unic în România, organizat în Târgoviște

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Tudorița sau Paștele Cailor, tradiția păstrată cu sfințenie din strămoși la Târgoviște, adună în fiecare an sute de oameni la paradă. Este ziua când grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

Tudorița are loc, în fiecare an, în Târgoviște, fiind un eveniment organizat de Asociația Zaedno. Comunitatea bulgarilor de aici vrea să păstreze vie o tradiție veche de sute de ani. Vasile Costache, fostul președinte al asociației, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că acesta este un obicei străvechi bulgăresc, organizat de Sfântul Teodor.

„Este un obicei vechi bulgăresc. De Sfântul Teodor, bulgarii luptători lăsau caii ca să fie îngrijiți și mergeau să vadă cum au trecut peste iarnă. Acum 164 de ani după ce și-au cumpărat terenuri în Târgoviște, și-au luat și cai. Mânji, ca să-i dreseze, să facă munci agricole. Calul era ca un membru al familiei. De Sfântul Teodor, femeile făceau un colăcel, iar seara bărbatul pregătea calul. A doua zi se mergea la biserică cu acel colăcel, iar după terminarea slujbei, la poarta bisericii, calul era miruit. Pâinea era scumpă, dar colăcelul era rupt în două, jumătate pentru cal, jumătate pentru bărbat”, a declarat Costache.

Mersul la biserică se păstrează și astăzi

Dar, bulgarii din Târgoviște au făcut mai mult: au organizat și o paradă. „Noi am îmbogățit această tradiție. Se merge întâi la biserică, cu atelaje, căruțe, trăsuri, ponei, apoi este un concurs de frumusețe și apoi este un spectacol. Sunt și cai de mii de euro”, a adăugat Vasile Costache.

Aproximativ o mie de persoane au asistat, anul acesta, la Tudorița. Parada a avut loc în Cartierul Matei Voievod, timp în care 20 de echipaje, îmbrăcate în straie tradiționale, au putut fi admirate. „Este sărbătoarea grădinarului bulgar. E sărbătoarea noastră”, a declarat și Marian Costache, actualul președinte al Asociației Zaedno.

Tudorița este sărbătoarea care anunță începutul muncilor agricole. Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel