Tudorel Toader, reacție după ce Kovesi a afirmat că procurorii verifică hotărârile de Guvern din dosarul "Belina"

DCNews Team / 26 sep 2017 / 09:39 Salveaza PDF Comentarii

Tudorel Toader a declarat, marţi, că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror. Precizarea sa vine după ce Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiiu.

"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

[citeste si]

Acesta a făcut referire și la prag, care va rămâne în standardele Comisiei de la Veneția, care sunt specifice statului de drept.

"Știți că standardele Comisiei de la Veneția sunt standardele specifice statului de drept. (...) Standardele Comisiei de la Veneția reprezintă repere interpuse în controlul de constituționalitate. Legea națională, legea inetrnă are cel puțin două coordonate. Legea trebuie să respecte exigențele Constituției pe de o parte, iar în legea națională trebuie transpuse prevederile directivelor europene cu respectarea specificului național. Prin urmare, avem standardele Comisiei de referință, avem deciziile CCR care sunt obligatorii pentru mine ca ministru și pentru legiuitor", a mai spus Tudorel Toader, potivit Antena 3.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24