Tudorel Toader, declaraţii. Parchetul General își manifestă îngrijorarea

Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi manifestă îngrijorarea cu privire la independenţa procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiţiei însemnând o gravă atingere adusă acestei independenţe, se precizează sâmbătă într-o postare pe pagina de Facebook a MP. 

"Independenţa financiară este o componentă esenţială a independenţei Justiţiei, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependenţă faţă de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituţii, iar schimbarea acestei situaţii ar demonstra dorinţa de punere sub control a procurorilor. În acest context, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi manifestă îngrijorarea cu privire la independenţa procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiţiei însemnând o gravă atingere adusă acestei independenţe', este reacţia Ministerului Public în legătură cu declaraţia ministrului Tudorel Toader, potrivit căreia este de discutat dacă nu ar fi normal ca MJ să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor.

Potrivit punctului de vedere postat pe pagina de socializare a Ministerului Public, 'dacă ministrul Justiţiei - om politic sau membru al unui guvern politic - devine ordonator de credite al bugetului MP, se creează posibilitatea controlării activităţii procurorilor prin subfinanţarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcţionarea discreţionară a resurselor financiare'.

'Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public - PÎCCJ, DNA, DIICOT - nu pot fi gestionate operativ împreună cu cel al Ministerului Justiţiei, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activităţii parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiţiei este ordonator de credite pentru bugetul instanţelor nu reprezintă un argument, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii şi reprezentanţii instanţelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocând acelaşi considerent al independenţei financiare.

[citeste si]

Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cunoaşte nevoile financiare ale structurilor de parchet, priorităţile de acţiune pentru combaterea fenomenului infracţional, fiind astfel imperios necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută de reprezentanţii Ministerului Public, pentru asigurarea unei funcţionări eficiente a parchetelor şi a combaterii criminalităţii', precizează sursa citată. Referitor la afirmaţia ministrului Tudorel Toader conform căreia ministrul Justiţiei nu interferează în activitatea de urmărire penală dacă pune întrebări legate de un dosar în curs de soluţionare, Ministerul Public subliniază că 'în ceea ce priveşte controlul activităţii procurorului în activitatea de urmărire penală, în legislaţia actuală există mecanisme de verificare şi control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuală intervenţie a ministrului justiţiei, care ar avea un astfel de caracter'.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel