Tu ştii ce TREBUIE să faci pe munte? Jurnalist şi ghid montan, sfaturi care îţi salvează viaţa

Marius Vintilă, jurnalist şi ghid montan, a venit cu o serie de sfaturi pentru românii care urcă prima dată pe munte. 

"Ieri, într-o plimbare pînă la Omu, am găsit dovada unei modalități mai neobișnuite de a scăpa de bagaj la coborîre; trei roșii, un ardei tăiat și un castravete întreg puse cu grijă pe iarbă la intersecția variantelor Hornul Mare și Brîna Caprelor. Le-am luat noi cu o pungă și le-am dus pînă jos. La fel de neobișnuită a fost duhoarea de budă plină care a ținut pînă la cinci minute de mers de cabana Mălăiești. Pe asta nu am putut să o luăm cu noi să o lăsăm la vreun container la Rîșnov. În fine, sutele (nu zecile) de oameni pe potecile din zonă, de la cocalari de cabană la alergători de trail, m-au dus spre o singură concluzie: covidul a impus multora rămînerea între granițe, iar dintre ei unii au luat calea muntelui pentru prima dată ca variantă de vacanță. Deși unii dintre semenii mei cu ceva experiență de munte nu sînt de acord cu mine, eu cred că acest lucru e binevenit, din mai multe motive, pe care nu le înșir acum. Să ne limităm la vorba aia idioată care începe cu "decît să dea în cap la oameni mai bine...". În cazul nostru - "merge pe munte".

Dar, aproape ca de fiecare dată, "ocupațiunea mintală" a instituțiilor care ar trebui să îl educe pe proaspătul montaniard "e la alte prostii". De aia, ca iubitor de munte dar și ca ghid montan atestat de AGMR, îmi permit să îți fac niște recomandări dacă ieși pe poteci pentru prima dată, plecînd de la premiza că ai înțeles deja că munții nu sînt doar ai tăi", a scris Marius Vintilă pe Facebook.

Regulile de bun simţ, suplimentate pe munte 

"Dacă un panou îți arată clar până unde poți merge cu mașina înainte să începi urcușul, respectă indicația. Ai venit pentru mișcare, deci încă un kilometru sau doi pînă la buza potecii nu te vor deranja.

Curățenia; pe munte nu lași nimic din ce ai adus cu tine (organic sau nu) și nu pleci cu nimic. Dacă te întrebi cum faci cu hîrtia igienică sau cu șervețelele, răspunsul este că nu le lași. Găsești tu o modalitate, totul e să vrei.

Dacă ești pe munte nu înseamnă că nu se mai aplică regulile de comportament și de bun simț din oraș. Ba chiar avem unele în plus. Păstrează cămașa sau tricoul pe tine, chiar dacă ai abdominali proeminenți (deși în general ăia "la bustul gol" expun burți). Nu ai merge fără tricou (sper) pe stradă, la tine în oraș. Nu țipa decît dacă ceri ajutor. E lipsă de respect să urli ca să îți auzi ecoul. Nu vorbi tare cu cei din grupul tău. Majoritatea celor care vin pe munte vin pentru liniște. Din același motiv, abține-te să pui muzică la telefon. Sau să vorbești tare la telefon în locuri unde poți fi auzit de alții. Dacă ai semnal, dă mesaje. E mai potrivit. Tot din respect pentru ceilalți dar și pentru natură, nu te da cu un litru de parfum.

Abține-te de la fumat. Poate crezi că pe munte fumul dispare repede în aer, dar te asigur că nu e așa; un nefumător îl simte de la vreo o sută de metri și nu e o treabă plăcută să te izbească fum de țigară în bot, mai ales pe urcare.

Nu hrăni animalele sălbatice. Și în general dacă le întîlnești observă-le, gîndește-te că ești norocos să le vezi, că pe munții din Occident altceva decît căprioare și mistreți nu prea mai poți întîlni. Dar orice ar fi, abține-te de la a intra în contact cu ele.", a mai scris acesta. 

"Salutul montan nu e doar o formă de respect"

"Muntele este un mediu foarte diferit de oricare altul, din cauza accesului limitat al mijloacelor de transport (deci de salvare în multe cazuri), a vremii care se poate schimba de la o oră la alta, a pericolelor pe care le pot reprezenta lipsa de experiență, echiparea proastă sau atacul vreunui animal. Cel mai mic accident, cum ar fi o simplă entorsă de gleznă, care în oraș nu înseamnă nimic, pe munte poate duce la adevărate tragedii. De aceea salutul montan este nu doar o formă de respect și dovada apartenenței la comunitate, ci și o modalitate de contact social necesar inițierii unui dialog ce te poate informa cu privire la multe aspecte a căror cunoaștere previne, uneori, situații în care nu vrei să te afli. Că e vorba de gradul de ocupare a unei cabane sau refugiu spre care mergi, de un urs sau cîini ciobănești periculoși prin zonă, sînt informații pe care vrei să le știi. Iar informarea de la colegii de potecă începe totdeauna cu "bună ziua".

Echiparea pentru munte e importantă, dar reține că echipamentul nu suplinește antrenamentul. Sigur vei găsi online liste cu echipamentul necesar, însă mi se pare esențial să știi exact ce poți face și ce nu, tu și toți cei din grupul tău. Și dacă tot am ajuns iar la grup, atenție: el se va deplasa întotdeauna cu viteza celui mai lent dintre voi. În cazul unei situații nașpa, cel mai rău lucru e să vă certați și să intrați în panică. Cu cît mai calmi rămîneți, cu atît șansele să se termine totul cu bine sînt mai mari. De asemenea, nu merge pe munte cu grupuri mai mari de șase persoane. Cu cît grupul e mai mare cu atît posibilitatea ca membrii lui să nu aibă capacitate tehnică și de efort asemănătoare e mai reală. Și, din toate motivele din lume, pe munte vrei să fii parte dintr-un grup cît mai omogen.", a continuat jurnalistul. 

"Ursul e ca COVID-ul"

"În fine, cînd nu știi ceva, întreabă. Mulți oameni cu experiență sînt gata să te ajute pe munte, iar dacă îi întrebi politicos și totuși te iau de sus, înseamnă fie că ai dat peste niște idioți (sînt și pe aici destui) și ar trebui să întrebi pe altcineva, fie că ai făcut ceva greșit care i-a supărat pe oamenii ăia.

Dacă respecți toate astea, îți garantez că vei avea excursii faine și vei fi și tu respectat.
Drum bun și bun venit pe munte!

PS: Era să uit. Ursul e ca covidul. Dacă nu crezi că există, șansele să te omoare cresc. E dovedit științific. Deci nu îți pune cortul în zone în care ești avertizat că sint urși.", a conchis Marius Vintilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel