Tsipras, semnal de alarmă din PE: ”UE, în fața unui monstru”

Darius Muresan / 11 sep 2018 / 14:07 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Premierul grec Alexis Tsipras le-a atras marţi atenţia parlamentarilor europeni asupra riscului revenirii 'monstrului populismului', promiţând totodată un 'nou început' pentru Grecia, care abia a ieşit de sub tutela creditorilor săi, potrivit AFP.

'Aş vrea să vă avertizez: eşecul Uniunii Europene de a găsi soluţii democratice şi funcţionale la această criză actuală ar duce în mod inevitabil la triumful şovinismului şi la renaşterea conflictelor naţionaliste', a pledat liderul grec, primit în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

'Asta l-ar face să fie un continent fragmentat, fără unitate, fără coeziune, fără rol sau perspectivă internaţională', a adăugat Tsipras, apreciind că 'eşecul gestionării neoliberale' a crizei economice 'a alimentat monstrul şovinismului şi al populismului de extrema dreaptă'.

'Dacă cineva ameninţă cu adevărat Europa, aceştia nu sunt cei care luptă să o schimbe, ci aceia care luptă să o desfiinţeze, aceia care se opun idealurilor umaniste, solidarităţii şi colaborării între popoare', a insistat el.

Apel înainte de alegeri

Cu câteva luni înainte de alegerile europene din luna mai, el a cerut ca 'ideea europeană să nu fie lăsată să se prăbuşească între neoliberalism, care s-a dovedit a fi catastrofal, şi coşmarul extremei drepte'.

Vorbind pentru prima dată în Parlamentul European din 2015, când Grecia se afla în mijlocul unei crize financiare, Alexis Tsipras a salutat 'istoria de succes a poporului grec, care a strâns din dinţi şi a acceptat mari sacrificii', referindu-se la ieşirea ţării sale din cel de-al treilea program de ajutor financiar la 20 august.

'Eram parte a problemei, sursa crizei, şi am devenit parte a soluţiei pentru Europa', susţine el.

'Intenţia noastră nu este să repetăm greşelile care au dus la această criză; acesta este un nou început care va ajuta la vindecarea rănilor, corectarea inegalităţilor şi oferirea unor noi perspective de creştere pentru ţara noastră', a declarat Tsipras, promiţând 'să continue pe o cale de echilibru financiar', vizând în acelaşi timp 'o creştere justă şi o protecţie a muncii'.


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27