Trump, schimbări majore în armată. SUA, investiții masive

Președintele SUA, Donald Trump, dorește ca flota militară americană să dispună de 12 portavioane în viitor, conform promisiunii făcute joi, în cursul vizitei efectuate pe portavionul Gerald Ford, informează AFP, potrivit Agerpres.

El a declarat că vrea "să reconstruiască armata americană" majorând substanțial cheltuielile militare.

Donald Trump mai declarase anterior că dorește o marină americană cu 350 de nave de suprafață și submarine în anii viitori, față de obiectivul de 310 nave pe care și-l propusese administrația Obama și de nivelul actual de 274 de nave.

El nu a precizat deocamdată spre ce fel de tipuri de nave ar urma să se îndrepte acest efort.

"Tocmai am vorbit cu responsabili ai marinei și ai industriei să discute despre planurile mele de a întreprinde o expansiune majoră a flotei noastre militare, cuprinzând cele 12 portavioane de care avem nevoie", a declarat președintele american în cursul vizitei.

"După ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slăbit apărarea, doresc să fac una dintre cele mai mari creșteri a cheltuielilor militare din istorie", a subliniat Trump.

Marina americană dispune în prezent de 10 portavioane și va avea 11 când Gerald Ford, ultima navă de acest tip construită, va intra oficial în serviciu în lunile următoare.

Costul construirii acestui portavion este estimat a fi fost 12,9 miliarde de dolari.

Marina americană ceruse în decembrie o dezvoltare majoră a flotei sale, constatând sofisticarea crescândă a armamentelor adversarilor potențiali.

Ea solicită să aibă în componență 355 de nave, între care 12 portavioane, față de 308 nave și 11 portavioane în previziunile sale precedente.

Portavionul, capabil să transporte tirul american aproape peste tot în lume, este unul dintre principalele atribute al puterii militare americane.

Dar unii experți consideră că el este de acum o armă depășită din cauza sofisticării crescânde a sistemelor de apărare antinavală ale unor țări ca Rusia și China.

Portavioanele au devenit vulnerabile și nu se mai pot apropia suficient de coaste pentru ca avioanele lor să poată lovi în interiorul teritoriilor, explică ei.

Aceiași experți estimează că submarinul ar fi o alegere mult mai bună pentru viitor prin capacitatea sa de a se apropia de coastele inamicului și de a lansa rachete sau drone înainte de a fi detectate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel