Trump, anulare vizită în Danemarca. L-a deranjat afirmaţia premierului danez că vânzarea Groenlandei ar fi ''absurdă''

Donald Trump a dat miercuri în faţa presei o explicaţie despre motivul care l-a determinat să-şi anuleze vizita în Danemarca, el afirmând că premierul danez i-a răspuns ''urât'' la ideea unei vânzări a Groenlandei către SUA şi că ''nu aşa se vorbeşte cu SUA'', relatează website-ul thehill.com.

Evocată mai întâi de presa americană, apoi de un consilier al lui Trump şi în final de Trump însuşi, ideea ca Danemarca să vândă Statelor Unite teritoriul autonom Groenlanda a fost calificată duminică drept absurdă de către premierul danez, Mette Fredriksen, care a cerut să se pună punct acestei discuţii, după ce şi executivul din Groenlanda i-a transmis liderului de la Casa Albă că acest teritoriu nu este de vânzare. Vexat de lipsa de interes a Danemarcei pentru sugestia sa, el şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze în această ţară pe 2 şi 3 septembrie.

Am considerat că a fost un mod urât de a spune ceva. Ei (danezii n.red) ar fi putut să-mi spună nu, a argumentat miercuri Trump în faţa presei la Casa Albă. Ar fi trebuit să spună doar că nu ar vrea să facă asta. Nu să spună că este o idee absurdă. Ea (Mette Fredriksen, n.red.) nu vorbea cu mine, vorbea cu Statele Unite ale Americii. Nu aşa se vorbeşte cu Statele Unite, a adăugat Trump. Această afirmaţie a sa contrastează cu tonul conciliant al şefei guvernului de la Copenhaga, care în aceeaşi zi s-a arătat contrariată de decizia lui Trump privind anularea vizitei, dar a asigurat totodată că nu există o criză în relaţiile Danemarcei cu SUA.

Resursele naturale ale Groenlandei (petrol, gaze, aur, uraniu, zinc, plumb, diamante etc) şi încălzirea climatică ce deschide noi rute de transport maritim i-au stârnit lui Trump interesul pentru acest teritoriu autonom din cadrul Danemarcei. Trump se comportă ca un stăpân colonial ignorant, a declarat pentru AFP analistul politic danez Marc Jacobsen, specialist în Groenlanda la Universitatea din Copenhaga. 'Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care toată lumea o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?', şi-a exprimat indignarea şi conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând 'mai mult respect'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel