Trei zile de doliu național în Irak după decesul a peste 100 de persoane într-un naufragiu pe fluviul Tigru

Eduard Pascu / 22 Martie 2019 / 12:24 Salveaza PDF Comentarii
Naufragiu fluviul Tigru Irak oras Mosul
Descriere foto: Naufragiu fluviul Tigru Irak oras Mosul

Cel puţin 100 de persoane, în majoritate femei şi copii, şi-au pierdut viaţa într-un naufragiu pe fluviul Tigru, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani, relatează AFP.

Prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, care a vizitat locul accidentului şi morga unde au fost transportate cadavrele, a decretat doliu naţional pentru trei zile. ONU a deplâns accidentul ca fiind "o tragedie teribilă".

Bilanţul victimelor a crescut constant de la oră la oră. Potrivit Ministerului de Interne irakian, 94 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiu. Printre victime se află 61 de femei, a declarat prim-ministrul. Autorităţile irakiene au anunţat că 19 copii s-au înecat şi 55 de persoane au fost salvate.

Acest tragic eveniment a provocat agitaţie la Mosul, oraş din nordul Irakului deja afectat de trei ani de violenţe (2014 - 2017) cât timp s-a aflat sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Deşi războaiele repetate şi atacurile jihadiste au provocat sute de mii de victime în ultimii ani în Irak, astfel de accidente au fost rare.

Ziua care marchează Anul Nou Kurd, Norouz, Ziua Mamei şi sosirea primăverii începuse într-o atmosferă de veselie. Victimele se îmbarcaseră pe un feribot pentru a traversa fluviul Tigru şi a ajunge în parcuri amenajate, unde familiile merg la picnic în mod tradiţional de Norouz.

Dar ambarcaţiunea s-a răsturnat înainte de a ajunge la complexul turistic spre care se îndrepta, notează AFP. Conform unor surse se are că ambarcațiunea era supraîncărcată. 

Vezi și: Turişti morţi şi zeci de dispăruţi după un naufragiu în Thailanda


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24