EXCLUSIV  Trei direcții prin care KGB-ul a sprijinit decizia lui Gorbaciov. Nimeni nu a realizat atunci că se prevestea ce se va întâmpla în România

Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu, sursă foto: Agerpres
Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu, sursă foto: Agerpres

Istoricul Lavinia Betea a povestit în exclusivitate pentru DC News cum ceea ce s-a întâmplat în URSS a prevestit exact ceea ce s-a întâmplat în România în anii 1990, imediat după căderea lui Nicolae Ceaușescu.

 

Lavinia Betea a făcut referire la ,,perestroika” şi „glasnosti”. E vorba despre politica prin care Mihai Gorbaciov a urmărit reformarea și reorganizarea sistemului, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti” (n.a. în traducere „reformă” și „deschidere”), inițiată în URSS, care a grăbit în cele din urmă prăbușirea Uniunii Sovietice, fără însă ca Gorbaciov să intenționeze acest lucru. Iar întregul proces a fost coordonat de KGB.

„Era acel glasnosti, mișcarea care permitea o anumită liberalizare pentru presă și în discursul public. Însă liberalizarea aceasta se voia cu victime. Erau niște linii despre ce apărea”, a explicat Lavinia Betea care a subliniat „contribuția serviciilor speciale sovietice la bunul mers al reformelor” - Lavinia Betea.

KGB0-ul s-a angajat să sprijine reformele lui Goraciov pe trei direcții

„KGB-ul s-a angajat să sprijine pe mai multe direcții. Ei s-au angajat să intervină pentru a diminua agresivitățile care ar fi putut decurge din frustrările dezlănțuite ale mulțimii.

Una din aceste direcții era catalizarea intereselor oamenilor către Biserica Ortodoxă. Ați observat, acest lucru s-a întâmplat și în România după 1990. O altă direcție era mutarea interesului către crimele și victimele comunismului, către cei care s-au împotrivit regimului, dar atenție, doar în perioada stalinistă. Nu trebuia să se meargă mai departe. Acțiunile cu memorialul au început în Ucraina foarte devreme, la noi mai târziu. E o proiecție, de la front la memorial sunt cuvinte de rezonanță care vin din vocabularul perestroikăi.

Iar o a treia direcție e către zona de magi, de ghicitori, de bioenergoterapeuți, de supranatural. Oamenii trebuiau să-și găsească niște locuri în care să se descarce pentru bunul mers al reformei.

În România aceste direcții le vedea după 1990, în etapa în care URSS exista încă, Războiul Rece nu se încheiase, americanii nu știau că se va dezintegra acest imens colos. (...) Ceaușescu era potrivnic reformelor perestroika. Era singurul din blocul comunist care se împotrivea. Încurca interesele și devenise indezirabil și pentru URSS și pentru SUA”, a conchis Lavinia Betea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel