Trei conflicte sângeroase pe trei continente. Războaiele umbrite de Ucraina

Trei țări de pe trei continente sunt marcate de proteste violente. Străzile sunt mânjite cu sângele manifestanților. Trupurile sunt evacuate rapid de pe scena confuntărilor. Conflictele violente din Ucraina au umbrit alte două războaie, din Venezuela și Thailanda. 

În Venezuela, cel mai afectat este San Cristobal, orașul unde au izbucnit conflictele. Totul a început ca un protest împotriva agresiunilor sexuale. Cei care au protestat au fost, în principal, studenți. În 2 februarie, după un an în care a cerut guvernului să îmbunătățească măsurile de securitate pentru a reduce criminalitatea din campus, un student din anul I  de la ULA a fost agresat sexual. Acest moment a generat proteste în rândul studenților. Răspunsul autorităților a fost agresiv. Cinci studenți au fost reținuți și trimiși în închisoare la sute de kilometri distanță, scrie caracaschronicles.com.  Studenții din alte universități au ieșit în stradă în semn de solidaritate. În 18 zile, protestul a devenit unul național. În 12 februarie, trei studenți au fost uciși. În urmă cu o zi, autoritățile au oprit accesul la Internet în San Cristobal, care a rămas centrul protestelor. Demonstranţii mai revendică o siguranţă publică mai bună, sfârşitul crizei bunurilor de larg consum şi dreptul la libertatea de exprimare. Liderul Opoziției s-a predat. Este acuzat de terorism și crime, pe care le neagă. Președintele susține că opoziția este o infecție care trebuie vindecată.

[caption id="attachment_429309" align="aligncenter" width="504"] Venezuela. Foto: caracaschronicals.com[/caption]

În Thailanda, protestatarii din Bangkok cer de luni bune demisia premierului Yingluck Shinawatra. Ea este acuzată că este marioneta fratelui ei miliardar, fostul prim-ministru exilat, Thaksin Shinawatra. Protestele au izbucnit în luna noiembrie, când guvernul condus de Yingluck a încercat să impună o lege de graţiere, care i-ar fi asigurat fratelui ei, Thaksin Shinawatra, întoarcerea liniştită în ţară. Protestele au devenit violente marți seară. Cinci persoane au fost ucise și peste 70 rănite. Comisia naţională de combatere a corupţiei a formulat un dosar penal pe numele premierului în funcţie.

[caption id="attachment_429316" align="aligncenter" width="524"] Thailanda. Foto: Antena 3[/caption]

În Ucraina, protestatarii vor ca țara lor să se apropie de Uniunea Europeană și să întoarcă spatele Rusia. Opoziția a cerut demisia lui Viktor Ianukovici și alegeri anticipate. Deși protestele au început în noiembrie, Ianukovici a luat decizia de a anunța alegeri anticipate abia astăzi, după trei zile în care Euromaidanul a fost pătat de sângele a sute de manifestanți. Doar în ultimele trei zile au murit cel puțin 100 de oameni și peste 600 au fost răniți.

[caption id="attachment_429325" align="aligncenter" width="634"] Ucraina, Kiev. Foto: Facebook Euromaidan[/caption]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel