Urmărește emisiunea live


Trei asteroizi enormi, „potențial periculoși”, vor trece pe lângă Pământ în această săptămână

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Trei asteroizi enormi, inclusiv doi „potențial periculoși”, vor traversa orbita Pământului în jurul Soarelui în această săptămână, potrivit NASA.

Sistemul nostru solar găzduiește milioane de roci spațiale, iar săptămâna aceasta trei roci deosebit de mari vor trece pe lângă Pământ. Dar nu vă faceți griji – cel mai apropiat va rata în continuare planeta noastră cu 2,2 milioane de mile (3,5 milioane de kilometri), sau de aproximativ 10 ori distanța medie dintre Pământ și Lună, potrivit NASA.

Luni (27 februarie), un asteroid numit 2012 DK31 va trece pe lângă planeta noastră la o distanță de aproximativ 3 milioane de mile (4,8 milioane de km). Asteroidul măsoară aproximativ 450 de picioare (137 de metri) în diametru sau aproximativ la fel de lat cât înălțimea unui zgârie-nori de 40 de etaje, iar orbita lui în jurul Soarelui traversează orbita Pământului la fiecare câțiva ani.

Deși roca spațială nu reprezintă o amenințare iminentă pentru Pământ, NASA o clasifică drept un asteroid potențial periculos (PHA) – ceea ce înseamnă că roca este suficient de mare și orbitează suficient de aproape de Pământ încât ar putea provoca daune grave dacă traiectoria sa s-ar schimba și ar avea loc o coliziune. În general, orice asteroid care măsoară mai mult de 450 de picioare lățime și care orbitează pe o rază de 4,6 milioane de mile (7,5 milioane de km) de Pământ este considerat un PHA. (NASA a cartografiat traiectoria acestui asteroid pentru următorii 200 de ani și nu se prevede că vor avea loc coliziuni).

Marți (28 februarie), un al doilea PHA de mărimea unui zgârie-nori, cu o lungime de aproximativ 450 de picioare, va traversa orbita planetei noastre la o distanță de aproximativ 2,2 milioane de mile (3,5 milioane de km). Cunoscut sub numele de 2006 BE55, orbita acestui asteroid masiv traversează orbita Pământului la fiecare patru sau cinci ani.

În cele din urmă, vineri (3 martie), un asteroid cu o lungime de aproximativ 250 de picioare (76 m) va trece la o distanță de 3,3 milioane de mile (5,3 milioane de km) de Terra. Roca, numită 2021 QW, nu este suficient de mare pentru a fi calificată ca PHA, dar are totuși o trecere relativ apropiată de Pământ la fiecare câțiva ani.

Din fericire, calculele NASA arată că niciun asteroizi cunoscut nu este în prezent pe cale să lovească Pământul în orice moment timp din următorii 100 de ani. În cazul în care un asteroid mare ar reprezenta într-o zi o amenințare directă pentru planeta noastră, astronomii lucrează deja la metode pentru a-l împiedica. Aceasta a fost motivația din spatele misiunii recente de test care a lovit în mod intenționat o rachetă într-un asteroid pentru a-i modifica viteza orbitală. Misiunea nu a distrus ținta definitiv, dar a demonstrat că atacurile frontale cu rachete sunt capabile să modifice parametrii orbitali ai unei roci spațiale în moduri semnificative, conform Live Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel