Trecutul istoric împiedică Germania să furnizeze arme Ucrainei

Trecutul istoric împiedică Germania să furnizeze arme Ucrainei
Trecutul istoric împiedică Germania să furnizeze arme Ucrainei

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat vineri că, în virtutea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, ţara sa are datoria de a susţine pacea prin alte mijloace decât livrarea de arme, motivând astfel din nou decizia Germaniei de a nu furniza Ucrainei armament pentru ca aceasta să se apere în faţa Rusiei, transmite Reuters.

Germania este cel mai mare donator financiar al Ucrainei, a ţinut de asemenea să amintească şefa diplomaţiei germane, vorbind în cadrul unui panel la Conferinţa de Securitate de la Munchen alături de omologul ei american, Antony Blinken, care la rândul său a fost de acord că puterile occidentale pot lucra într-un mod complementar şi coordonat.

În aceasta constă forţa noastră - acţionăm împreună, dar folosind modalităţi de sprijin diferite, fiecare cu istoria noastră diferită, a completat Annalena Baerbock.

Însă primarul Kievului, Vitali Kliciko, participant la discuţie, tot nu a acceptat explicaţia şefei diplomaţiei germane, el insistând ca Germania să ofere ţării sale arme defensive, un subiect de controverse recente în relaţiile dintre Kiev şi Berlin.

Pe lângă nemulţumirea că Germania a refuzat să-i ofere direct arme, Kievul a acuzat Berlinul şi pentru refuzul de a autoriza trimiterea de către Estonia a unor arme fabricate în fosta Germanie de Est, deşi Statale Unite au permis statelor baltice să furnizeze Ucrainei armament american.

VEZI ȘI: ANAF, în lupta cu investitorii în criptomonede. Budișteanu: Trebuie să fim mulțumiți că procentul este mic

Statele Unite au oferit Ucrainei un pachet de asistenţă de securitate în valoare de circa 200 de milioane de dolari, în contextul actualelor tensiuni militare cu Rusia.

De asemenea, Ucraina a primit sau are angajamente de furnizare de arme şi muniţii din partea mai multor ţări. Dintre acestea, Marea Britanie i-a furnizat circa 2.000 de rachete antitanc NLAW şi a trimis specialişti care să îi instruiască pe militarii ucraineni să le folosească, Estonia i-a livrat rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania, rachete antiaeriene Stinger, toate acestea din urmă de producţie americană.

Republica Cehă a anunţat la rândul ei furnizarea de muniţie de artilerie Ucrainei, iar guvernul olandez a declarat vineri, potrivit agenţiei DPA, că va trimite în această ţară, în urma solicitării guvernului de la Kiev, 100 de puşti cu lunetă şi muniţie aferentă, echipamente radar, detectoare de mine, căşti militare şi veste antiglonţ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel