Trecem la ora de vară 2021 în 28 martie 2021. Schimbarea orei vine cu riscuri. Eforturi în PE pentru a rămâne la ora de iarnă

foto Pexels
foto Pexels

ORA DE VARĂ 2021. Duminică, 28 martie, România schimbă din nou ora. Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară se va face la ora 03:00. 

ORA DE VARĂ 2021. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, duminică, pe data de 28 martie. Deși schimbarea orei s-a făcut la nivel internațional încă din 1932, abia în 1997 s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.

”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru. 

ORA DE VARĂ 2021. Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

De ce se schimbă ora?

ORA DE VARĂ 2021. Trecerea la ora de vară se face în preajma echinocțiilor de primăvară, când ziua este egală cu noaptea. Acest lucru se face într-o noapte de sâmbătă spre duminică, ca să existe o adaptare a organismului la ora nouă.

ORA DE VARĂ 2021. Trecerea la ora de vară adaugă o oră de lumină zilei. Acest obicei ajută la economisirea energiei electrice. De-a lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar ora schimbarea orei a fost deja anulată în mai multe state din Uniunea Europeană. Și România ar putea renunța la acest obicei.

Se renunță la schimbarea orei?

ORA DE VARĂ 2021. Statele care vor decide să păstreze ora de vară vor face ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

ORA DE VARĂ 2021. ”Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la cel târziu 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat Tudor Ciuhodaru. 

Solicitare fermă în PE

ORA DE VARĂ 2021. Mai mulţi deputaţi din comisia pentru transporturi şi turism (TRAN) a Parlamentului European cer ţărilor membre ale UE să acţioneze mai rapid conform dorinţelor cetăţenilor, renunţând la schimbarea orei de două ori pe an, transmite Agerpres.

ORA DE VARĂ 2021. Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă, reaminteşte un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la o poziţie comună nici după doi ani de la momentul respectiv.

VEZI MAI MULTE AICI: Schimbare oră de vară. Solicitare fermă în PE, se cere RENUNȚAREA cât mai rapidă la ora de vară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel