Traversarea Atlanticului la bordul unui velier a tinerei Greta Thunberg suscită controverse privind amprenta de carbon

Echipajul velierului care traversează Oceanul Atlantic cu destinaţia New York, la bordul căruia călătoreşte adolescenta suedeză Greta Thunberg, a asigurat că emisiile de carbon legate de această deplasare vor fi compensate, ca răspuns la polemica suscitată de condiţiile de reîntoarcere a ambarcaţiunii în Europa, relatează AFP.

Adolescenta suedeză, care militează pentru protecţia mediului şi combatarea încălzirii globale, a plecat însoţită de tatăl său pe 15 august la bordul acestui velier zero carbon, Malizia II, urmând să ajungă pe continentul american pentru a participa la summitul ONU privind clima şi la COP25.

Un purtător de cuvânt al navigatorului german Boris Herrmann - care conduce velierul alături de un membru al familiei princiare monegasce - a declarat duminică ziarului berlinez TAZ că unele persoane vor lua avionul pentru a călători la New York şi a aduce înapoi ambarcaţiunea în Europa şi că Boris Herrmann se va întoarce astfel pe calea aerului.

Ziarul a ajuns astfel la concluzia că voiajul într-o barcă cu pânze a Gretei va fi mai poluant decât dacă s-ar fi deplasat cu avionul, o concluzie preluată amplu de reţelele de socializare unde tânăra militantă pro-mediu are numeroşi detractori.

"Am planificat această călătorie la New York în ultimul moment, prin urmare două persoane vor veni cu avionul în SUA pentru a aduce velierul înapoi în Europa, a confirmat AFP, Holly Cova, membră a echipajului navei Malizia.

"În total vor fi patru membri ai echipajului care vor aduce ambarcaţiunea. Sunt decizii logistice care au fost luate doar pentru echipajul navei Malizia", a spus ea, precizând că toate zborurile membrilor "vor fi compensate", deşi a admis că este vorba de o soluţie "imperfectă".

"Omenirea încă nu a găsit modalitatea de a traversa un ocean fără să lase o amprentă de carbon", a precizat Holly Cova.

"Vom compensa aceste emisii. Este mai bine decât să nu facem nimic şi sperăm ca acest voiaj în care o însoţim pe Greta să conştientizeze lumea asupra acestui subiect important", a spus ea.

Înainte de summitul ONU din 23 septembrie, Greta Thunberg, care şi-a întrerupt pentru un an studiile, va participa la numeroase reuniuni asupra climei. Ea urmează să viziteze Canada, Mexic şi Chile pentru o altă conferinţă a ONU în decembrie.

"Nu ştiu cum mă voi întoarce acasă", a recunoscut fata în vârstă de 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel