Transportul de cereale din Odesa, limitat la trei nave pe zi

Fotografie de la Tom Fisk, pexels
Fotografie de la Tom Fisk, pexels

Ucraina vrea să limiteze la trei nave pe zi transportul de cereale prin portul Odesa. 

În următoarele două săptămâni, Ucraina nu va trimite mai mult de trei nave cu cereale pe zi din porturile sale, transmite Agenţia de presă Bloomberg, cu referire la declaraţia ministrului infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Potrivit ministrului, acest regim este necesar pentru a testa siguranţa rutelor. Kubrakov a menţionat că, după încheierea perioadei de probă, exportul de cereale ucrainene din porturi ar putea ajunge la 3 milioane de tone pe lună, pe parcursul a patru până la şase săptămâni.

Amintim că, pe 1 august, primul vas cu cereale a părăsit portul Odesa, de la începutul ostilităţilor din Ucraina, 24 februarie, şi până în momentul de faţă. Ministerul turc al Apărării a anunţat că cargoul Razoni sub pavilion Sierra Leone se va îndrepta spre Liban, scrie Rador. 

Acord export cereale. Zelenski: Este prea devreme să ne bucurăm

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că este 'prea devreme' pentru a se bucura după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost unanim salutată, scrie AFP. 

'În momentul de faţă, este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni', a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video cotidian.

'Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată', a adăugat el.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape şase luni, un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Liban, în conformitate cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează atenuarea crizei alimentare globale.

'Portul a redevenit operaţional, exporturile s-au reluat, putem spune că acesta este un prim semnal pozitiv că vom putea opri criza alimentară mondială', a adăugat preşedintele ucrainean.

'Este responsabilitatea partenerilor noştri, în special a Naţiunilor Unite şi Turciei' să garanteze siguranţa acestor livrări, a insistat el. Ucraina şi Rusia au semnat pe 22 iulie la Istanbul cu ONU şi Turcia un acord de deblocare a exporturilor de cereale în faţa riscului de foamete în lume.

Cei doi beligeranţi au parafat două texte identice, dar separate, la cererea ucrainenilor care au refuzat să semneze cu ruşii. La o zi după semnare, mai multe rachete ruse au vizat portul Odesa, reaminteşte AFP, conform Agerpres.

Kremlinul apreciază că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este un lucru foarte pozitiv

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat luni că plecarea primei nave încărcate cu cereale ucrainene din portul Odesa, conform termenilor acordului de la Istanbul, este un fapt "foarte pozitiv".

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este şi "o bună ocazie de a testa eficienţa" înţelegerii încheiate de Moscova cu Kievul, în urma medierii ONU, potrivit Agerpres.

"Să sperăm că acordurile vor fi aplicate de toate părţile şi că mecanismele vor funcţiona eficient", a adăugat el.

Prima navă autorizată luni să treacă de blocada rusă din Marea Neagră este Razoni, care transportă circa 26.000 de tone de grâu cu destinaţia Tripoli, a comunicat guvernul de la Kiev.

Acordul semnat în 22 iulie de reprezentanţii Ucrainei, Rusie, Turciei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite prevede înfiinţarea unui centru de coordonare din care fac parte reprezentanţi ai părţilor în conflict, pentru a permite exporturile de cereale prin Marea Neagră, în contextul ofensivei ruse în Ucraina.

Sistarea exporturilor de cereale ucrainene a provocat creşterea preţurilor pe pieţele internaţionale şi temeri privind o criză alimentară mondială. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel