Transparency International, raport corupţie. Pe ce loc se află România

Corupție
Corupție

România se menţine pe aceeaşi poziţie în raportul anual al Transparency International privind indicele de percepţie a corupţiei.

România se menţine cu acelaşi scor - 48 de puncte din maxim 100 - ca în urmă cu un an şi pe acelaşi loc (25) la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia, în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat miercuri la Berlin, relevă un comunicat de presă al TI.

Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză.

Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă 'foarte corupt', iar 100 'deloc corupt'.

Pentru fiecare stat sunt utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI. Singurele ţări membre ale UE care au punctaje mai mici decât România sunt Ungaria (45 de puncte) şi Bulgaria (43 de puncte). La nivelul Uniunii Europene, media IPC este de 66 de puncte. Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

Topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament.

Abordare sistematică a prevenirii corupţiei

În acest context, faptul că IPC 2017 calculat pentru România este neschimbat poate fi văzut ca o uşoară îmbunătăţire. Potrivit Transparency International, în următorii ani în România, pe lângă mijloacele de coerciţie, va fi nevoie de o abordare sistematică a prevenirii corupţiei, de responsabilizare a factorilor decizionali şi de o implicare mai solidă a comunităţilor locale.

Pentru administraţia publică este necesară accentuarea rolului prevenţiei, prin implementarea unor mecanisme transparente şi eficiente pentru eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie, pentru cheltuirea eficientă a fondurilor publice şi creşterea integrităţii la nivelul instituţiilor publice. Având în vedere că sectorul privat joacă un rol cheie în modelarea felului în care societatea răspunde fenomenului corupţiei, iar un mediu de afaceri integru şi transparent poate contribui decisiv la dezvoltarea României, considerăm că în sectorul privat este nevoie de o îmbunătăţire a mecanismelor de conformitate şi integritate, în scopul asigurării competitivităţii economice, relevă comunicatul citat.

În acest context, Transparency International Romania prezintă câteva propuneri în atenţia guvernanţilor, a administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri. O primă propunere se referă la modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, prin implementarea sistemului de integritate la nivelul administraţiei publice locale. Un sistem funcţional de acest fel poate avea un rol important în scopul consolidării integrităţii locale, implicit în prevenirea corupţiei.

[citeste si]

Proiectul vizează toate persoanele implicate în dezvoltarea comunităţii locale, de la primar şi consilieri locali la oameni de afaceri, ONG-uri şi simpli cetăţeni. O altă propunere vizează consolidarea şi dezvoltarea sistemului de management al eticii şi conformităţii la nivelul organizaţiei, precum şi identificarea şi implementarea valorilor de natură etică şi deontologică necesare pentru asigurarea funcţionării eficiente a organizaţiei, a bunei guvernanţe şi a creşterii capitalului de încredere al părţilor interesate în brandul organizaţiei.

Aceste propuneri sunt în concordanţă cu obiectivului general 3 - Consolidarea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în sectoare şi domenii de activitate prioritare - din Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy