Transnistria și-a declarat independența și cere alipirea la Federația Rusă

Foto arhivă. Moment festiv pe străzile din Tiraspol
Foto arhivă. Moment festiv pe străzile din Tiraspol

Evgheni Şevciuc, liderul transnistrean  a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.  Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească, relatează radiochisinau.md.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populației din stânga Nistrului s-a pronunțat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea la Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.
Astfel, potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor două obiective a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu și lung.

În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop.

[citeste si]

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol. În același timp mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației "Promo-Lex", Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuc încearcă de a-și face capital electoral.

Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.
După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel