Urmărește emisiunea live


Transnistria anunţă că ar putea adera la Federaţia Rusă

Fotografie de la Aksonsat Uanthoeng, pexels
Fotografie de la Aksonsat Uanthoeng, pexels

Vitali Ignatiev, ministrul de Externe din Transnistria, republică separatistă autoproclamată, anunţă că ar putea începe procedurile de aderare la Federaţia Rusă. 

Ministrul de externe al nerecunoscutei autoproclamatei republici separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, a anunţat că republica este dispusă să obţină independenţa şi apoi să adere la Rusia.

Totodată, el a declarat că autorităţile republicii "nu vor lua niciun fel de decizii în detrimentul poporului şi nici nu a precizat date exacte în ceea ce priveşte aderarea la Rusia".

"Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existenţă a republicii, ceea ce se regăseşte şi în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, care indică clar: independenţă, urmată de aderarea liberă la Federaţia Rusă", a anunţat Ignatiev.

Despre organizarea unui referendum privind aderarea la Federaţia Rusă se discută şi în Osetia de Sud, şi în autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk. Autorităţile pro-ruse din regiunile Zaporijjia, Harkiv şi Herson din Ucraina au aceleaşi intenţii, motiv pentru care Washingtonul a ameninţat recent Moscova cu noi sancţiuni.

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, sublinia, în luna mai a acestui an, că independenţa regiunii trebuie recunoscută la masa negocierilor şi nu prin intermediul unor soluţii militare, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a îndemnat Republica Moldova să nu perceapă Rusia ca pe o ameninţare, scrie Rador. 

Un senator al lui Putin îi face criminali pe români și ameninţă Chişinăul că Republica Moldova ar putea deveni o a doua Ucraină

Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul 'patronilor' ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă rusă TASS. 

'Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru', a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.

'Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean'

'Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean', a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.

Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, 'a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului', susţine senatorul rus. 'Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare', a declarat Djabarov, citat de TASS.

Senatorul rus şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de pauza prelungită...

Senatorul rus şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul '5plus2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).

'Ignorarea de către partea moldoveană a iniţiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucţiunile Occidentului colectiv a pus autorităţile de la Chişinău pe calea torpilării negocierilor şi la condiţii în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă', susţine Djabarov.

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din senatul rus a criticat autorităţile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse şi le-a acuzat că ar combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, după cum numeşte Moscova cel de-Al Doilea Război Mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel