Cum îți transferi pensia în străinătate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Transferul pensiei tale în străinătate este un subiect însoţit de o serie de întrebări la care te-ai gândit  cu siguranţă. 

Una dintre acestea este, de exemplu, unde depui cererea de solicitare a pensiei? Dacă te afli în Germania, trebuie să soliciţi pensia aici. O singură cerere este suficientă pentru toate pensiile din Germania şi din străinătate.

În fiecare an, Germania plăteşte aproximativ 1,8 milioane de pensii în peste 150 de ţări. Iată câteva informaţii utile despre procedura de transfer şi plata pensiilor.

Transferul pensiei în contul tău bancar

Dacă eşti doar temporar în afara Germaniei, nimic nu se va schimba pentru tine. Ţi se va face transferul pensiei în cont. Dacă te muţi definitiv într-o ţară din Uniunea Europeană, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vei primi şi pensia integrală. Dacă îţi muţi şi locul de reşedinţă într-o ţară din afara Uniunii Europene sau într-o ţară cu care Germania nu are un acord de securitate socială, pot exista restricţii - în fiecare an, instituţia germană cere un certificat de viaţă.

În general, nu este nevoie de acesta dacă locuieşti în Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Israel, Italia, Croaţia, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Suedia, Elveţia, Spania, Ungaria sau Regatul Unit. Autorităţile de acolo raportează automat decesul beneficiarului, asigură Deutsche Renteversicherung. Nu aşa se întâmplă în cazul României .Oricum, totuşi, certificatele de viaţă pot fi solicitate şi în alte cazuri. De exemplu, în cazul persoanelor foarte în vârstă cu drept la pensie care au depăşit 95 de ani.

Ce cere România pentru transferul pensiei tale

Pentru transferul pensiei tale, la care ai dreptul în România, trebuie să deschizi un cont la o bancă de pe teritoriul statului unde eşti stabilit. Casele de pensii din România subliniază că nu este necesară deschiderea contului la o bancă aparţinând Grupului Citi. Totuşi, ai avea ceva de câştigat, pentru că această opţiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse.

A doua chestiune e logică: casa de pensii trebuie să ştie unde să trimită banii. Aşa că va trebui să îi comunici toate detaliile. Toate înseamnă toate: adresa ta completă, denumirea şi adresa băncii tale, codul SWIFT/BIC al băncii, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de.. Toate aceste informaţii le vei comunica prin intermediul declaraţiei de transfer.

Formularele de legătură

Instituţiile celor două ţări comunică prin formulare de legătură. Tu depui cererea de pensie doar în statul de reşedinţă. Se vor lua în considerare perioadele de asigurare realizate în ambele state. Drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat. Odată primită cererea ta de pensie, să zicem de autoritatea germană, aceasta va trimite în celălalt stat, să zicem România, documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie. În Germania, instituţia responsabilă pentru pensii este Deutsche Rentenversicherung. Acesteia i te adresezi dacă locuieşti în străinătate şi ai lucrat şi în Germania. La fel, tot la ea ajungi dacă locuieşti în Germania şi ai lucrat şi în străinătate.

Aminteşte-ţi că, uneori, în România te poţi pensiona mai devreme!

Instituţia plăteşte pensia germană în străinătate atunci când eşti rezident în străinătate. Aminteşte-ţi că, uneori, în România te poţi pensiona mai devreme decât în Germania.

Un alt lucru important: ca să obţii trebuie să ceri. Vei primi pensie românească numai dacă o ceri. Dacă locuieşti în Germania, poţi solicita cu uşurinţă pensia românească în Germania. Dacă locuieşti în orice stat membru al UE, solicită pensia românească în ţara în care te afli atunci când îndeplineşti condiţiile cerute de statul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel