Traian Vuia, omagiat în Parlamentul European

traian-vuia (2)
traian-vuia (2)

Pionierul aviaţiei româneşti, Traian Vuia, a fost promovat în Parlamentul European, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la ridicarea primului aparat de zbor.

Evenimentul găzduit de Parlamentul European s-a intitulat "In Memoriam Traian Vuia — 111 ani".

"Anul acesta am decis să dedic această acțiune unei valori românești(...) Eu consider că valorile pe care le avem în istorie, dar și valorile contemporane, pot să schimbe imaginea țării noastre, să o aducă la realitate și putem noi, România, pe de o parte să ne mândrim cu valorile noastre, pe de altă parte să arătăm lumii că în toate domeniile țara noastră a avut valori. Astăzi vorbim despre Traian Vuia", a declarat în deschidere europarlamentarul Maria Grapini, potrivit Agerpres.

Invitat de onoare al evenimentului a fost Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a zburat, în urmă cu 35 de ani, în spațiul cosmic.

"Invenția lui Traian Vuia a fost prezentată fața lumii în Franța la data 18 martie 1906. A fost nevoie de circa 50 de metri ca aparatul Vuia 1 să atingă portanța, iar acesta s-a ridicat în final la o înălțime de un metru și a zburat încă 12 metri prin propriile forțe(...) Un lucru este cert — ideile și realizările tehnice ale lui Vuia, așa cum au fost prezentate în operele sale inginerești, au constituit o ștachetă care trebuie depășită de competitorii științei din perioada următoare lansării acestora, dar și de către aceia contemporani nouă", a subliniat Dumitru Prunariu, evocând pe larg activitatea și personalitatea lui Traian Vuia.

Conferința va fi urmată de o expoziție  pe tematica marcării celor 111 ani scurși de la primul zbor cu un avion mai greu decât aerul, efectuat de marele inventator român, pionier al aviației mondiale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel