Traian Băsescu la Varșovia. Despre ce a vorbit la conferința organizată de Institutul Sobieski

Într-o postare pe contul personal de Facebook, Traian Băsescu a descris temele care au fost adoptate la  conferinţa  susţinută la Varșovia, unde a fost invitat în acest weekend.

"Sîmbătă, am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia într-o dezbatere organizată de Institutul Sobieski şi de partidul Lege şi Dreptate condus de domnul Jarosław Kaczyński. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta, şi cu politicieni europeni, dar şi cu tineri polonezi interesaţi de evoluţiile din regiune", scrie Traian Băsescu pe Facebook.

"În discurs, am subliniat cîteva elemente în care am crezut ca om politic :

- Nimic credibil şi sănătos nu se poate construi pe piloni ai regimului comunist, fie că ne referim la justiţie, sisteme de securitate naţională, companii, educaţie şi nici măcar în sănătate, chiar dacă aceste sisteme trebuiesc reconstruite treptat;

- Teza că în Uniunea Europeană toţi suntem egali este o mare minciună susţinută de politicieni demagogi. Argumentul: ţările au număr diferit de voturi atît în Parlamentul European, cît şi în Consiliul European, dar şi în repartizarea funcţiilor executive superioare în structurile Comisiei Europene. Faptul că nu suntem egali l-au ştiut toate ţările cînd au cerut să devină membre UE (România este a şaptea ţară ca număr de voturi în Consiliul European şi în Parlamentul European);

Citește și: Traian Băsescu, surprins în aeroport. Unde a plecat fostul președinte

- Federaţia Rusă, element continuu de instabilitate în regiune din cauza tradiţiei istorice de a avea sub control sau influenţă politică ţările din zonă;
- Influenţa Federaţiei Rus,e generată de preţurile diferite la care vinde gazele naturale ţărilor din UE;

- Reacţile de după invadarea Ucrainei probează că singurii parteneri credibili pentru garantarea securităţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt SUA şi UK.
Calitatea dezbaterii a fost excepţională, generată, în primul rînd, de cunoştinţele şi pregătirea celor care au asistat la discursuri şi au participat ulterior la sesiunea de întrebări şi răspunsuri.
Astfel de dezbateri ar trebui să aibă loc şi în România. Aş participa cu plăcere", conchide fostul președinte al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel