Băsescu a anunțat ceea ce prezisese Udrea: Recalcularea pensiilor militare continuă printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, care schimbă procedeul

basescu cotroceni
basescu cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat  suspendarea procesului de recalculare a pensiilor. Şeful statului a declarat că Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă de prelungire a calculării pensiilor militare până la 31 decembrie 2011. Astfel, se continuă recalcularea în baza legii și se emite o ordonanță pentru a schimba procesul de recalculare, care fusese suspendat de către Înalta Curte.

Adevărata problemă a pensionarilor militari rămâne aceeași: pensia lor se va raporta la salariul mediu pe economie, deci vor fi delimitați față de militarii activi. Deci, chiar dacă unele pensii ar fi crescut după recalculare, cu toții vor avea de pierdut. Iar dacă într-adevăr sunt numai 216 militari cei cărora le-a scăzut pensia după recalculare, se pune întrebarea de unde va plăti Guvernul pensii mai mari dintr-un buget cu 15% mai mic.

Gabriel Oprea ceruse chiar din decembrie o amânare a recalculării

„În luna decembrie, ministrul Gabriel Oprea a încercat la nivelul Guvernului o prelungire a termenelor acestea de recalculare cu 3 luni de zile pentru a avea timp... Ideea e ca nu a fost acceptată această prelungire“, declara președintele UNPR, Marian Sârbu, în luna decembrie. Acum, Băsescu acuză presa și o militarii fără stagiu complet că au manipulat opinia publică, dar vine cu soluția pe care o refuzase în urmă cu o lună. Iar momentul ales este exact cu o seară înainte de protestele militarilor.

Iată câteva din declarațiile președintelui de duminică seara: „Întâlnirea de azi s-a terminat mai înainte, cu toate ministerele care trebuie să rezolve problema aplicării legii 119. prima concluzie e că decizia ÎCCJ trebuie respectată. Deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor“.

„Împreună cu participanţii la discuţiile de azi am stabilit următoarele măsuri pe care Guvernul urmează să le pună în aplicare. Nu le-am stabilit eu, sunt rezultatul discuţiilor avute cu ei. Guvernul va emite o OUG de prelungire a termenului de recalculare până la 31. 12. 2011“.

„Altă măsură stabilită e aceea că pensiile recalculate pe legea 119 şi comunicate pensionarilor militari prin decizii rămân valabile, şi cele care au crescut, şi cele care au scăzut“.

„Pensionarii militari cărora nu l-au recalculat, din februarie vor primi pensia din decembrie 2010 şi diferenţa corespunzătoare sumei primite în ianuarie“.

„Va trebui un alt mecanism de strângere a datelor necesare recalculării pensiilor“

„Nu pot să nu fac câteva observaţii legate de campania care s-a desfăşurat în această perioadă legat de recalculare. Pentru mine e evident că, după ce cele două trusturi ale lui SOV şi Voiculescu au avut o contribuţie la a ţine naţiunea dezbinată, au încercat aceeaşi performanţă şi cu corpul militar. Lor li s-au alăturat militari care nu au stagiul complet în Armată. Aceşti domni nu fac decât să încerce să blocheze un proces prin care militarii de carieră completă câştigă la pensie“.

„Prin noua lege a pensiilor, militarii cu carieră întreagă câştigă“. „Nu suntem pregătiţi să nu dăm satisfacţie celor care au ajuns să întindă mâna la banii statului. Spun că nu putem renunţa la această lege pentru că ea prefigurează şi viitorul celor aflaţi acum în Armată. Acest sistem permite înscrierea militarilor şi în sistemul de pensii private“.

„Din rândul coloneilor, 2563 au creştere, 2820 de colonei au scădere de pensie. Lt-col. 2980 au creştere de pensie, 2377 scădere. Maiori.2592 creştere, 2217 scădere de pensie, în funcţie de vechime. Subofiţeri. Din cei 3950 de maiştri-militari pentru care s-3859 au creştere, 89 au scădere. Din cei 7805 subofiţeri, 7586 au creştere de pensie, iar 216 au scădere. Este evident că noua lege pe de o parte pune în valoare generalii şi ofiţerii superiori cu carieră completă în Armată, şi îi aduce acolo unde le e locul pe cei care au plecat înainte de termen. Sigur, Armata oricum s-ar fi restructurat. Mulţi au preferat să ia banii fără să le spună nimeni să plece. În zona subofiţerilor se produce creşterea de pensii cea mai spectaculoasă şi eu cred că e corect“.

„N-am văzut niciun colonel plecat din Armată cu prima de 30 de salarii în vreun TAB cu bomba sub el. Baza Armatei Române sunt subofiţerii“.

„Această bătălie a acelui sindicat sau organizaţie a rezerviştilor timpuriu pensionaţi a manipulat toţi pensionarii militari pentru că aveau interes să nu le fie recalculate pensiile“.

„29181 de pensii recalculate au intrat în plată şi se vor plăti, 20740 de cadre militare au creştere, 8425 au scădere. Asta este situaţia în momentul de faţă. 16 sunt militarii cărora li se păstrează pensiile“.

Mai multe despre Pensiile Militarilor

Citeşte şi:

Udrea: Procesul recalculării pensiilor militarilor va continua cu o altă hotărâre de guvern

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel