TPP acord transpacific. Dispută între marile puteri

Cele 11 țări rămase în Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) după retragerea Statelor Unite au ajuns joi la un acord de principiu privind implementarea în continuare a tratatului, potrivit negociatorului japonez, ministrul Toshimitsu Motegi.

Reuters precizează că ministrul canadian al comerțului, Francois-Philippe Champagne, a dezmințit informația printr-un mesaj în rețeaua Twitter: "În ciuda relatărilor, nu există un acord de principiu asupra TPP."

Reprezentanții la nivel ministerial ai statelor care negociază TPP — Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam — au discutat joi în stațiunea vietnameză Danang, unde au loc săptămâna aceasta și lucrările Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Vineri, la Danang va avea loc summitul APEC, la care vor participa vineri și președinții american, chinez și rus — Donald Trump, Xi Jinping și Vladimir Putin.

Japonia a insistat pentru continuarea TPP fără Statele Unite, după ce președintele Trump a semnat în ianuarie un memorandum privind retragerea părții americane din tratatul care ar urma să elimine tarifele la produsele industriale și agricole din schimburile comerciale între țările membre. Valoarea tranzacțiilor implicate a fost anul trecut de 356 de miliarde de dolari, menționează Reuters. De asemenea, TPP ar urma să asigure protecția drepturilor salariaților, a proprietății intelectuale și a mediului.

Un oficial canadian a declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că este posibil ca miniștrii participanți la reuniune să fi interpretat diferit cele discutate.

Canada, a doua economie ca mărime între cele 11 participante la TPP (după Japonia) are o poziție mai dificilă în relația cu Statele Unite, care au impus și renegocierea Acordului de Liber Schimb în America de Nord (NAFTA), tratatul trilateral în care este implicat și Mexicul, reamintește Reuters. Ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo, a declarat joi că s-a ajuns la un acord în cadrul TPP, dar nu a dat alte detalii, precizând doar că un anunț oficial va fi făcut vineri, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel