Torționarii disidentului Ursu. ICCJ, decizie

Curtea supremă a decis, marţi seară, să menţină sechestrul pe bunuri şi popririle pe o treime din pensii în cazul foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş şi al lui Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. 

Contestaţiilor celor trei au fost respinse ca nefondate şi decizia este definitivă. 

Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, ofiţerii de Securitate care l-ar fi anchetat în anul 1985 pe disidentul Gheorghe Ursu, le-au cerut judecătorilor marţi să le fie ridicate sechestrul pe bunuri şi popririle impuse pe o treime din pensii, motivând că sunt singurele venituri şi le este foarte greu să îşi cumpere medicamente. 

"Nu se poate pune poprire pentru că nu există un titlu executoriu în acest sens. În plus, măsura este nelegală deoarece încalcă dreptul la proprietate, consemnat în Constituţie", le-a spus judecătorilor Curţii Supreme avocatul lui Vasile Hodiş, adăugând că valoarea de peste 3 milioane de euro a despăgubirilor cerute de rudele disidentului Gheorghe Ursu este exagerată. 

La rândul său, apărătorul lui Marin Pârvulescu a solicitat ridicarea sechestrului, precizând că acesta nu a încercat să-şi înstrăineze bunurile. 

"Există şi prezumţia de nevinovăţie. Inculpatul are o vârstă respectabilă, de 78 de ani. Reţinerea pensiei îl prejudiciază grav, îi va fi greu să-şi cumpere medicamente şi să se trateze", a precizat avocatul. 

Singurele venituri

Vasiel Hodiş le-a spus judecătorilor că nu are alte venituri în afară de pensie, considerând excesive măsurile de poprire a bunurilor. 

Pe 1 august 2016, George Homoştean (decedat), fost ministru de Interne, şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. 

Totodată, au fost trimişi în judecată şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. 

Procurorii susţin că în perioada ianuarie - noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. 

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel