Topul celor mai fericite țări din lume. Ce loc ocupă România

Topul celor mai fericite țări din lume. Ce loc ocupă România / Foto: Pixabay, de StockSnap
Topul celor mai fericite țări din lume. Ce loc ocupă România / Foto: Pixabay, de StockSnap

Află în articol care sunt cele mai fericite țări din lume.

Există motive de optimism în cel mai recent raport despre fericirea lumii, scrie CNN. În primul rând, gradul de bunăvoință este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie.

"Bunăvoința față de ceilalți, în special ajutorul acordat străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022. Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de susținere socială activă au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate", a declarat John Helliwell, unul dintre autorii World Happiness Report.

Raportul, care este o publicație a Rețelei ONU de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă, se bazează pe datele sondajelor globale de la oameni din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de nivelul de fericire înregistrat pe baza evaluărilor medii ale vieții din ultimii trei ani, în acest caz 2020 până în 2022.

20 martie - Ziua Internațională a Fericirii

Raportul, care a fost lansat luni, identifică națiunile cele mai fericite, cele aflate în partea de jos a scalei fericirii și tot ce se află între ele, plus factorii care tind să ducă la o fericire mai mare. 20 martie este Ziua Internațională a Fericirii, o zi desemnată de Națiunile Unite care marchează cea de-a 10-a aniversare în 2023.

Şase ani de victorii consecutive pentru cea mai fericită naţiune din lume


Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll.

Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia au obținut rezultate foarte bune la măsurătorile pe care le folosește raportul pentru a-și explica concluziile: speranță de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă reciproc unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Dar, din moment ce nu ne putem muta cu toții în Finlanda, există ceva ce alte societăți pot învăța din aceste clasamente?

"Fac ele lucruri pe care ne-am dori să le fi văzut înainte și pe care putem începe să le facem și noi? Sau este ceva unic în ceea ce privește climatul și istoria lor care le face diferite? Și, din fericire, cel puțin din punctul meu de vedere, răspunsul este primul", a precizat Helliwell, profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia.

Cu o viziune holistică asupra bunăstării tuturor componentelor unei societăți și a membrilor săi face ca evaluările vieții să fie mai bune și țările mai fericite.

Lituania, surpriza din acesta an

"Obiectivul fiecărei instituții ar trebui să fie acela de a contribui cu tot ceea ce poate la bunăstarea umană", se arată în raport, ceea ce include luarea în considerare a generațiilor viitoare și păstrarea drepturilor fundamentale ale omului.

Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 în clasamentul de anul trecut. Țările de Jos (nr. 5), Elveția (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) și Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20. În timp ce aceleași țări tind să apară în top 20 an de an, în acest an a apărut un nou participant: Lituania.

Topul celor mai fericite 20 de țări din lume în 2023

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Israel

5. Olanda

6. Suedia

7. Norvegia

8. Elveția

9. Luxemburg

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Canada

14. Irlanda

15. Statele Unite ale Americii

16. Germania

17. Belgia

18. Republica Cehă

19. Regatul Unit

20. Lituania

Raportul arată că România se clasează, în 2023, pe locul 24 în ce privește fericirea cetățenilor din ultimii trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel