Tony Blair cere o a treia invazie a Irakului

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat, duminică dimineață, la o televiziune din Marea Britanie, că Vestul trebuie să aibă un rol activ în Orientul Mijlociu, după ce anterior a publicat un eseu în care susținea că invazia din 2003 a Irak-ului nu este cauza noii crize de la Bagdad.

Tony Blair a arătat că Vestul are la dispoziție o plajă largă de opțiuni, între care atacuri aeriene sau folosirea dronelor precum în Libia.

"Este în interesul nostru ca grupul de jihadiști extremiști să fie oprit. Înțeleg pe deplin de ce oamenii spun 'nu are legătură cu noi și nu vreau să aud nimic despre asta", a declarat Blair, citat de presa britanică.

Fostul prim-ministru laburist a adăugat că "jihadiștii nu luptă doar împotriva irakienilor, ci sunt dispuși să lupte și împotriva noastră, lucru pe care îl vor face dacă nu îi oprim".

"Este de o importanță vitală să conștientizăm miza și să acționăm. Trebuie să ne implicăm sau consecințele se vor întoarce împotriva noastră, așa cum se întâmplă azi cu Siria.

Tony Blair: UE să coopereze cu Rusia într-o problemă mai importantă decât Ucraina

"Cea mai bună politică pentru noi este aceea să înțelegem că orice formă de intervenție vom alege va fi dificilă, dar că e mai bine decât alternativa. Nu trebuie să ne implicăm așa cum am făcut-o în Afganistan și în Irak, dar avem interese în această chestiune".

La fel ca în multe alte intervenții publice, Tony Blair a pledat pentru o intervenție militară în Siria, precizând că el ar fi ordonat o asemenea acțiune dacă avea puterea de decizie.

Tony Blair, George W. Bush și generalul Colin Powell sunt inițiatorii invaziei din 2003 a Irak-ului, lansată în baza unor pretinse dovezi că liderul irakian Saddam Hussein deține arme de distrugere în masă.

În eseul publicat pe site-ul propriu, Tony Blair a scris că i se pare "bizar" că unele voci susțin că invazia din 2003 a condus la ascensiunea jihadiștilor suniți din prezent.

Obama a anunțat planurile SUA în Irak. Ce acțiune exclude

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel