Tony Blair, acuzat de conflict de interese în Marea Britanie

Tony Blair, fostul premier britanic, este acuzat de conflict de interese, în calitatea sa de reprezentant al ONU  pentru Orientul Mijlociu. Ziarul The Telegraph a publicat documente secrete, susținând că Tony Blair și-a construit o rețea de consultanță internațională, privată, în timp ce era finanțat de la buget pentru negocieri diplomatice. Contribuabilii ar fi plătit circa 16.000 de lire pe săptămână, timp de mai mulți ani, pentru a-l ajuta pe Tony Blair să-și ridice ”imperiul” personal, scrie The Telegraph.

Aceste cheltuieli includeau transportul cu avioane private, cazarea lui Blair și a anturajului său în hoteluri de cinci stele, la prețul de 1000 de lire camera, salariile și diurnele polițiștilor care îl păzeau pe fostul premier.

Blair și-ar fi adjudecat un contract de 1 milion de lire, între Banca Mondială și firma sa, în timp ce lucra cu Banca Mondială ca reprezentant pentru Orientul Apropiat. De asemenea, a încheiat contracte lucrative cu autoritățile din Abu Dhabi, în timp ce negocia un ajutor de 45 milioane de dolari, furnizat Autorității Palestiniene de către Emirate.

Contracte în Canada, Albania și Macedonia

Blair mai este acuzat că a solicitat asistență de la oficiali britanici pentru a-și satisface interese de afaceri personale, inclusiv briefinguri guvernamentale folosite pentru consiliere în Canada, Albania și Macedonia. O firmă de avocați asociată lui Blair ar fi căutat, prin intermediul acestuia, contracte într-o altă țară europeană, dar ziarele britanice nu dezvăluie în care anume.

În unele cazuri, persoanele cu care s-a întâlnit Blair în timpul călătoriilor de afaceri sunt aceleași cu oficialii pe care i-a contactat ca reprezentant special al Cvartetului diplomatic pentru Orientul Apropiat.

The Telegraph dă ca exemplu întâlnirea dintre Blair și Prințul Moștenitor din Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan. La doi ani după aceaste discuții, Blair a devenit consilier al fondului de investiții din Abu Dhabi, Mubadala.

Contractul cu guvernul din Columbia, finanțat de arabi

Noi acuzații au fost lansate în presa britanică privind afacerile lui Blair cu guvernul columbian. Pentru consultanța acordată acestuia, firma Tony Blair Associates a fost plătită de un stat din Golf, unde Blair are contacte de afaceri puternice, scrie The Telegraph.

Reprezentanții fostului premier au negat existența vreunui conflict de interese. Avem proceduri și reguli clare, nu poate fi vorba despre așa ceva, au transmis aceștia ziarului The Telegraph. Tony Blair nu a fost plătit pentru funcția de reprezentant special al Cvartetului, iar dispozitivul de pază oferit de guvern este același pentru orice fost premier britanic.

Cvartetul diplomatic pentru Orientul Apropiat reunește reprezentanți ai ONU, SUA, UE și Rusiei și acționează pentru soluționarea pașnică a conflictului arabo-israelian. Grupul a fost fondat în 2002, după negocierile arabo-israeliene de la Madrid, fiind condus de Blair din 2007, imediat după ce a plecat din funcția de premier al Marii Britanii. Blair și-a dat demisia din funcție în 27 mai 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel