Toni Greblă, urmărit penal de DNA: Prima reacție a CCR

Curtea Constituțională a oferit, joi, o primă reacție oficială după aducerea cu mandat la DNA a judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.

Plenul Curţii Constituţionale, reunit în şedinţa din 22 ianuarie 2015, luând act de comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din care rezultă că, faţă de domnul judecător Toni Greblă, se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni, precizează în cadrul unui comunicat de presă în ce condiții judecătorii CCR pot fi arestați, trimiși în judecată penală sau suspendați din drept din funcție. 

"Potrivit art.66 alin.(1) şi (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale:

(1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

Prin urmare, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor prevăzute la art.66 alin.(1), dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii.

De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art.23 alin.(11) din Constituţia României, republicată", informează CCR într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul instituției.

TONI GREBLĂ, URMĂRIT PENAL DE DNA. Ce spune despre o DEMISIE de la CCR


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel