Tomata 2023: Cine sunt fermierii care vor primi 3000 de euro pe hectar

FOTO: Freepik @aleksandarlittlew
FOTO: Freepik @aleksandarlittlew

Numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori.

Guvernul a aprobat memorandumul privind majorarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pentru luna septembrie 2023 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Conform acestui act normativ, se propune suplimentarea sumelor aferente limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în septembrie 2023 cu suma de 315 milioane lei.

Conform unui comunicat emis de Guvern, majorarea bugetară este necesară pentru asigurarea plăților conform schemei de ajutor de minimis destinată sprijinirii producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul 1 de producție. Guvernul menționează că în acest program sunt înregistrați un total de 22.088 de beneficiari.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că plățile pentru Programul Tomata încep, iar toți fermierii eligibili vor primi 3000 de euro pentru fiecare 1000 de metri pătrați cultivați cu tomate în spații protejate. ”Încep plăţile pentru Programul Tomata. Toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. Până la finalul săptămânii, banii vor fi viraţi către Direcţiile Agricole Judeţene pentru a fi distribuiţi în conturile beneficiarilor”, anunţă ministrul într-o postare pe Facebook.

"Continuăm şi îmbunătăţim Programul de cultivare a legumelor în spaţii protejate. Avem alocată în PNS suma de 170 de milioane de euro destinaţi tinerilor fermieri, sume care pot fi folosite pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire în sere şi solarii. Îi ajutăm pe fermierii noştri să producă legume româneşti tot timpul anului, să limităm cât mai mult din importuri şi să aducem pe mesele românilor cât mai multe produse româneşti", mai spune Barbu.

                                                               

Ministrul Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.

”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră, potrivit agrointel.ro, la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel