Tomac (PMP): ''Cerem Președintelui și Premierului să reacționeze imediat''

Eugen Tomac
Eugen Tomac

Eugen Tomac (PMP) a criticat dur declarațiile oficialilor ungari cu privire la cetățenii români și Ziua Națională a României. Liderul PMP le cere Președintelui României, Klaus Iohannis și Premierului Viorica Dăncilă să ia măsuri imediate.

"Am văzut zilele trecute (...) cum oficiali din statul vecin, din Ungaria, începând cu prim-ministrul Viktor Orban, (...) ne dau lecţii despre cum trebuie să ne tratăm cetăţenii români (...). Viktor Orban a venit în România cu o abordare primitivă, jignitoare, de-a dreptul dispreţuitoare la adresa cetăţenilor români şi a României (...). S-au depăşit limitele relaţiilor diplomatice, atunci când vicepremierul Zsolt Semjen spune că n-ar mai dori ca România, respectiv Ministerul de Externe să invite ambasadorul Ungariei de Ziua Naţională a României (...). Să vii ca oficial al statului maghiar în România să transmiţi asemenea mesaje cu o încărcătură politică atât de puternică este de nepermis, motiv pentru care îi cerem atât preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi premierului Dăncilă să reacţioneze imediat", a declarat Tomac, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agepres.

În opinia sa, "ţine de demnitatea statului român ca oficialităţile române să nu permită asemenea jigniri transmise României"

"După 1990, România a reuşit să integreze comunitatea maghiară perfect (...). Din punct de vedere politic, cred că minoritatea de etnie maghiară este perfect integrată în structurile politice ale statului român, se simte reprezentată, are acces la ceea ce este esenţial pentru o minoritate, şi anume la educaţie în limba maternă şi la resurse pe care statul român le acordă pentru a-şi păstra specificul şi identitatea. Tocmai de aceea credem că asemenea declaraţii rostite aici, pe teritoriul României, într-un an extrem de important, reprezintă o insultă la adresa statului român", a mai afirmat Tomac. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel