Toma (Active Watch), despre cazul Antena 3: Cer ca Justiția să se pronunțe cu viteză maximă

mircea_toma
mircea_toma

Președintele agenției de monitorizare a presei Active Watch, Mircea Toma, spune că Justiția trebuie să acționeze cu celeritate maximă în dosarul Sorin Alexandrescu-RDS&RCS, pentru a nu ”clădi o imagine stigmatizantă” a jurnaliștilor cercetați.

”Sperăm ca demersul să fie în limitele legii și să se pronunțe - asta e o cerință specială atunci când e vorba de ziariști care sunt investigați de autorități - să se pronunțe cu viteză maximă. Să nu amâne răspunsurile la suspiciuni, pentru a nu clădi o imagine stigmatizantă pentru ziariștii cu pricina. Același principiu l-am aplicat în general. Nu poți contesta demersul juridic pe suspiciuni, plecând de la premisa că este inițiat în baza unor fapte care sunt justificate, nu judec eu acțiunile procurorilor. Justiția să-și facă treaba, dar îi cer să se pronunțe cât mai prompt cu privire la rezultatul investigației”, a declarat Mircea Toma pentru DC News.

Președintele Active Watch spune, fără referire la cazul Antenei 3, că șantajul de presă este larg răspândit în presa din România, punctând că ar trebui înființată o instituție care să apere libertatea jurnaliștilor.

”Fără să mă refer explicit la cazul celor doi (Mugur Ciuvică și Mihai Gâdea - n.r), în principiu, ne uităm puțin la fenomene care sunt descrise în raportul FreeEx de ani de zile. Noi semnalăm niște practici care sunt neconforme, noi le-am spus la limita legii. Șantajul în presă este o activitate care are istorie veche și este considerată deja normală endemic. Expresia 'și acum să punem tunurile pe ei' este o expresie care se aude în aproape toate redacțiile din România. În câteva cazuri foarte rare au fost niște intervenții ale autorităților și soldate cu procese care nu știu dacă s-au terminat, la Cluj și la Iași, în care ziariștii sau managerii de redacție au fost acuzați de acte de șantaj. Este o boală generată de faptul că relația între proprietarul media și ziarist nu este contrabalansată de o instituție care să apere libertățile ziariștilor”, a mai spus Toma.

”Noi am atacat raportul MCV care făcea recomandări la intervenție normativă care să limiteze atacurile jurnaliștilor asupra Justiției”, a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel