Toate cele 18 locuri din Academia Suedeză au fost ocupate. O profesoară de filosofie s-a alăturat instituţiei

Academia Suedeză, instituţia care decernează premiul Nobel pentru literatură, a anunţat vineri că a ales un nou membru, ceea ce înseamnă că toate cele 18 locuri disponibile din cadrul acesteia au fost ocupate, informează DPA.

Scriitoarea şi profesoara suedeză de filosofie Asa Wikforss îşi va prelua locul pe 20 decembrie, au precizat reprezentanţii Academiei Suedeze. Ea o va înlocui pe Sara Danius, prima femeie care a condus instituţia suedeză de la înfiinţarea sa în anul 1786. Sara Danius a părăsit Academia Suedeză la începutul acestui an.

Academia încearcă să îşi refacă imaginea după ce un scandal de agresiune sexuală şi încălcări prezumtive ale regulamentului care defineşte conflictul de interese a provocat o scindare majoră în rândul membrilor instituţiei. Scandalul a apărut în noiembrie 2017 şi l-a vizat pe soţul poetei Katarina Frostenson, o fostă membră a academiei. Katarina Frostenson a părăsit Academia Suedeză în ianuarie 2019. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat în ianuarie 2018 pentru două cazuri de viol.

Anul trecut, academia a ales să amâne decernarea premiului Nobel pentru literatură. În luna martie a acestui an, instituţia a anunţat că va relua procedura de atribuire a acestui premiu şi va anunţa într-o singură ceremonie numele laureaţilor din 2018 şi 2019. Aceste anunţuri vor fi făcute pe 10 octombrie. Asa Wikforss este în prezent profesoară de teoria filosofiei la Universitatea Stockholm şi a obţinut un doctorat în 1996 la Universitatea Columbia din New York. 'Este foarte interesant... Aceasta este una dintre cele mai vechi instituţii, care are rădăcini în Epoca Luminilor (iluminism, n.r.)', a declarat ea pentru Swedish Radio, la scurt timp după ce a fost anunţată alegerea sa în cadrul instituţiei suedeze. Lucrările ei academice s-au concentrat pe filosofie, limbaj şi teoria cunoaşterii. Premiul pentru literatură este unul dintre trofeele create şi finanţate de industriaşul suedez Alfred Nobel. El a creat şi premii pentru ştiinţe (medicină, fizică şi chimie) şi pentru pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel