Condiţii îmbunătăţite pentru deţinuţii din România

Condițiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de detenție au fost schimbate în urma unui ordin emis de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Deţinuţii vor avea interfon, regulatoare de temperatură și presiune a apei de la duș şi camere minimum 2,5 metri înălțime.

De câteva zile, conform B1tv, a intrat în vigoare un ordin al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care prevede condiţii mai bune pentru deţinuţii din România. Aceştia vor beneficia obligatoriu - printre altele - de grupuri sanitare separate de camerele de deținere, între una și patru prize de alimentare cu energie electrică (în funcție de regimul de executare și de amenajare), interfon, iar camerele de deținere nou construite sau modernizate trebuie să aibă „cel puțin 2,5 metri între podea și tavan”. De asemenea, saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate trebuie să aibă o capacitate maximă de șase paturi, o suprafață de cel puțin 7 metri pătrați/deținut și un cubaj de 20 metri cubi/pat. Fiecare penitenciar trebuie să amenajeze „cel puțin o cameră de protecție destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile", iar iluminatul de veghe nu mai are voie să perturbe somnul deținuților.

Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Actul a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiției, cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de cazare a deținuților și, prin urmare, este de așteptat ca acestea să devină referință pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, precizează sursa citată, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel