Titus Corlăţean, reales vicepreşedinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Senatorul Titus Corlăţean a fost ales, în unanimitate, pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, funcţie pe care a deţinut-o şi pe parcursul anului trecut.

Potrivit art. 22 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, APCE alege judecătorii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dintr-o listă de trei candidaţi transmisă Adunării de către statele părţi contractante la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Votul are loc în plenul Adunării, după ce, în prealabil, Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO, a intervievat cei trei candidaţi, le-a examinat curricula vitae şi a emis prin vot o recomandare de susţinere a unuia dintre candidaţi pentru votul ulterior în plen.

Recomandarea comisiei este ca regulă generală respectată de parlamentarii europeni care votează în plenul Adunării Parlamentare. Cu titlu de exemplu, plenul APCE a confirmat prin vot la 26 ianuarie 2021 recomandarea privind alegerea judecătorilor naţionali din partea Elveţiei şi Greciei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Această comisie este alcătuită din 20 de membri titulari şi 20 de membri supleanţi din partea celor cinci grupuri politice ale Adunării (Grupul Partidului Popularilor Europeni - Creştin-Democraţi; Grupul Socialiştilor, Democraţilor şi Verzilor; Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Grupul Conservatorilor Europeni şi Alianţa Democratică şi Grupul Stângii Unite Europene). Membrii comisiei trebuie să aibă un nivel ridicat de competenţă şi experienţă în domeniul juridic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel