Titanicul românesc, faliment cu iz de scuză

-guvernul-ponta-
-guvernul-ponta-

Valentin Mândrășescu susține că USL nu a reușit contabilizarea exactă a furturilor, delapidărilor și "scamatoriilor statistice", deși se află de mai bine de șase luni la guvernare. De aici, jurnalistul consideră că reprezentanții Guvernului Ponta II nu ratează nici o ocazie pentru a "înfiera cu mânie proletară erorile făcute de guvernele Boc și Ungureanu", dar strategia pare a nu mai funcționa - noul Guvern nu-și mai poate scuza propriile greșeli.

Jurnalistul își continuă fresca adăugând că noul Guvernul nu știe câți șomeri sau câte hectare de terenuri agricole sunt în România. Mai mult, "chiar valoarea PIB-ului țării este contestabilă", menționează Mândrășescu, adăugând că PIB-ul pe 2011 a fost "făcut din pix", probabil la comandă politică. "Șmenul statistic a fost atât de evident încât chiar și jurnaliștii au sesizat problema, dar în locul unei investigații oneste cei care și-au permis să conteste datele INS au fost supuși unui linșaj mediatic și instituțional", scrie jurnalistul pentru Vocea Rusiei. Articolul condamnă guvernul Ponta II pentru că "nu are curajul să iasă în public și să vorbească onest despre valoarea reală a PIB", despre starea reală a economiei și despre faptul că 7-8 miliarde de euro din PIB au fost "scoase din joben”. Mândrășescu taie în carne vie, susținând că "metaforele timide" din discursul premierului nu schimbă fața situației, dar există probabilitatea ca noul Guvern să se gândească la "consecințele devoalării adevărului".

Scadența FMI se apropie cu pași repezi, iar statul român nu dispune de banii pe care trebuie să-i ramburzeze. "Fără finanțare externă, falimentul național va marca sfârșitul subit și tragic al guvernului USL", subliniază jurnalistul, deoarece UE nu va fi interesată să ofere un "ajutor nerambursabil" unui stat a cărui prăbușire nu va afecta cu nimic zona euro.

Mai mult, dacă România va cere ajutor de la Bruxelles, aceasta va fi expediată pe adresa FMI. Altfel spus, România va trebui să ceară bani de la organizația care a recunoscut că a forțat degeaba România să treacă prin reduceri salariale și bugetare. În consecință, România va repeta dezastru grecesc, pe care susținătorii unui nou acord cu FMI îl vor combate cu necesitatea salvării țării de la faliment, indiferent de prețul plătit pentru această salvare.

Prognoză României pentru 2013 anunță "criză bugetară, un nou împrumut de la FMI, tăieri bugetare și un masiv program de privatizare forțată", scrie Mândrășescu. Serghei Markov, politolog și prorector al Universității Economice Plehanov a prognozat că nivelul de trai al românilor va scădea cu 50%, începând cu anul în curs. "Guvernul Ponta II încă mai are o șansă să evite acest scenariu, dar nu dă semne că ar vrea să profite de această șansă", conchide jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel