Tismăneanu: Ce-a făcut Culcer la TVR se numeşte profesionalism

vladimir-tismaneanu
vladimir-tismaneanu

Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la Universitatea Maryland, College Park, într-o postare pe blog, adresează Rodicăi Culcer un mesaj de ”solidară afecțiune”, considerând că atât pentru el, cât și pentru mulți alții, activitatea ei la TVR ”se numește profesionalism”.

Politologul Valdimir Tismăneanu apreciază că Rodica Culcer a suferit de-a lungul timpului ”atacuri ignobile” din partea celor care i-au ”desfigurat biografia” și i-au contestat ”chiar demnitatea umană” fără a conștientiza că ceea ce a realizat ea la Televiziunea Națională a fost ”profesionalism”.

"Tot ce pot spune acum este că pentru mine, şi, sunt convins, pentru mulţi alţii, ceea ce-ai făcut la TVR se numeşte profesionalism. Este simptomatic pentru lumea pseudo-amnezică în care trăim că prea puţini par să-şi amintească acum de vremurile lui Alexandru Sassu şi de cenzura instituită atunci în raport cu toţi cei care nu cântau pe partitura Iliescu-Năstase, urmată de partitura Iliescu-Geoană. Am citit în aceşti ani nenumărate atacuri ignobile la adresa ta. Ţi s-a sfârtecat identitatea, ţi s-a scris şi rescris, adică ţi s-a desfigurat biografia, ţi s-a contestat statutul de jurnalist, de comentator, dreptul la autonomie mentală, chiar demnitatea umană", susţine Tismăneanu.

După o scurtă evocare a emisiunilor la care a participat cu Rodica Culcer, Vladimir Tismăneanu dezvăluie că ceea ce îl face să o susțină pe fosta șefă a știrilor TVR sunt amintirile, valorile, idealurile comune și faptul că fac parte din generația ’68.

”Ne cunoaștem de mai mulți ani decât ne vine a crede.(...) Suntem parte din generația ’68. Am crescut sperând că e loc pentru reforme chiar şi în România lui Ceauşescu, am trăit teribile deziluzii, ne-am întâlnit cu cazarma comunismului dinastic. Cu timpul am înţeles că nu doar Ceauşescu, ci marxismul însuşi era problema, Danemarca noastră. Între ziariştii din România, ai fost consecvent alături de noi, membrii şi experţii Comisiei Prezidenţiale, în demersul condamnării dictaturii comuniste. Când unii sceptici de profesie spuneau că este o zădărnicie, că ne pierdem vremea, tu ai spus şi ai scris că este un imperativ moral care nu poate fi amânat. Avem amintiri, valori şi idealuri comune", susține Tismăneanu.

”Știm, și tu și eu, că unele idei pot distruge lumea umană, o lume a pluralismului, decenței și civilității, altele o pot fortifica. Le susținem pe acestea din urmă, contre vents et marées. Unii se retrag din bătălia pentru sfera publică îngrețoșati de mizeriile proferate la adresa lor, de cinismul ce pare invincibil, de minciunile debitate zi și noapte pe ceea ce se numește imperiul moguliziunilor. Îi pot înțelege, nu este nicio bucurie să fii defăimat în chip sistematic, să te acuze câte un nimeni că nu ești Heidegger, Kafka ori Joyce, să ți se impute toate relele lumii și chiar mai mult. Cum am mai scris, nu este ușor să fii în chip constant ținta pupinizatorilor monomani pozând în arbitrii moralității imaculate. Tu, sunt convins, nu vei depune armele Te rog să primeşti acest mesaj ca pe un semn de solidară afecţiune”, încheie Vladimir Tismăneanu postarea pe blog.

Rodica Culcer, a anunțat, joi, pe blogul său, că a demisionat din calitatea de realizator al postului public de știri, acuzând că a fost epurată politic supărată că președintele-director al SRTV, Alexandru Lăzescu, a revenit asupra unei decizii pe care cu puțin timp o considera la limita legii, la presiunile politice din partea USL.

Citește și:

Rodica Culcer, schimbată cu Anca Lăzărescu la șefia știrilor TVR

Rodica Culcer acuză USL de presiuni politice pentru demiterea sa

Rodica Culcer, dată afară încă o dată din TVR

”Pensionara nesimțită”, Rodica Culcer, rămâne la șefia Știrilor TVR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel