Tinerii români, la Festivalul studenților francofoni de la Zagreb

Agenția universitară a Francofoniei (AUF) în Europa centrală și orientală în parteneriat cu Universitatea din Zagreb organizează, pentru al șaselea an consecutiv, o nouă ediție a Festivalului studenților francofoni din Europa Centrală și Orientală. In acest an, evenimentul are loc la Zagreb, de pe 15 până pe 19 mai și are ca temă francofonia creativă. Acțiunea propusă are ca obiective promovarea multilingvismului și facilitarea utilizării limbii franceze într-un context multicultural.

Organizat sub Inaltul Patronaj al Președinției Republicii croate, Festivalul își deschide astăzi porțile în prezența reprezentanțiilor Președinției, a Ministerului Stiinței și Educației, a Organizației Internaționale a Francofoniei, a Ambasadelor Franței, Elveției și Canadei, dar și a organizatorilor, Dl Mohamed Ketata, Directorul regional al AUF în ECO și Dl Damir BORAS, Rectorul Universității din Zagreb.

La ediția de anul acesta vor participa studenți români francofoni alături de studenți din alte 19 țări din Europa centrală și orientală : Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Rusia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina,  Ungaria, Turcia. Le vor fi alături voluntarii, studenți ai Universității din Zagreb.

"Acest eveniment care celebrează tinerețea, diversitatea culturală și excelența în francofonie, creează un spațiu de schimburi între tinerii din diferite țări într-o atmosferă convivială și printr-un program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză: conferințe, ateliere creative, concursuri și seri tradiționale", au declarat organizatorii.

Printre activitățile științifice propuse studenților menționăm conferința "Migrația oamenilor de știintă și a artiștilor" susținută de Prof. Pavao Mašić și Prof. Davor Pavuna. Pe 17 mai, stundetii vor participa la o masă rotundă care va reuni oameni de știință, reprezentanți ai corpului diplomatic, bursieri și antreprenori.

Activitățile artistice se vor derula în șase ateliere : coregrafie, cântec, improvizație teatrală, genomică și medicină veterinară, jurnalism și fotografie. Atelierele vor fi urmate de concursul 'Întrebări pentru un francofon' și de seri tradiționale tematice care le vor permite participanților să își prezinte propriile țări, cu specificul, datinile și obiceiurile lor.

Săptămâna se va încheia pe 19 mai, la ora 19, la Teatrul de Marionete din Zagreb, cu o seară de gală în cadrul căreia participanții vor prezenta în fața juriului și a unui public larg fructul muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiați.

Evenimentul este organizat de Agenția universitară a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, în colaborare cu Organizatia Internationala a Francofoniei, a École Suisse internationale, Ambasada Franței în Croația, Ambasada Elveției în Croația, Ambasada Canadei în Croația, Erasmus+, Radio România Internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel