Tinerețe fără bătrânețe? Da, se poate! Secretul e la îndemâna oricui - Studiu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată cum putem ţine timpul în loc!

Importanţa hidratării este binecunoscută, însă rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de 25 de ani sugerează că o hidratare adecvată poate fi chiar mai benefică decât se credea anterior, având potenţialul de a încetini procesul de îmbătrânire, informează Agerpres.

Studiul publicat luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite indică faptul că o hidratare deficitară poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cronice şi de deces prematur. Datele care au stat la baza studiului au fost colectate de la un număr de aproximativ 11.000 de subiecţi adulţi pe parcursul a 25 de ani.

Informaţiile iniţiale au fost colectate în urma vizitelor la medic efectuate de persoane cu vârste între 45 şi 60 de ani, acestea fiind ulterior completate cu date rezultate din vizitele la medic după 25 de ani. Nivelurile de hidratare au rezultat din valorile sodiului seric din organismul subiecţilor, un indicator al obiceiurilor de hidratare. Concentraţiile mari de sodiu indicau faptul că subiecţii nu aveau obiceiuri ideale de hidratare sau nu consumau lichide sănătoase. "Intervalul normal al sodiului seric, definit drept intervalul în care se încadrează 95% din populaţia sănătoasă de referinţă, se află între 135 şi 146 mmol/l", se precizează în raport.

Studiul a constatat că un nivel seric de sodiu de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. La acest nivel, subiecţii aveau un risc cu 50% mai mare de a prezenta indicatori conform cărora erau mai vârstnici comparativ cu vârsta cronologică. Aceasta poate include un risc mai mare de apariţie a bolilor cronice sau a decesului prematur.

Nivelurile de peste 144 mmol/l, asociate cu un risc de 21% de deces prematur

Un nivelul scăzut al sodiului comparativ cu valorile normale a fost, de asemenea, asociat cu o probabilitate crescută de îmbolnăvire şi deces. Menţinerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice şi deces prematur. "Deoarece scăderea apei din corp este motivul cel mai frecvent pentru creşterea concentraţiei de sodiu, aceste rezultate sugerează că în cazul persoanelor al căror sodiu seric depăşeşte 142 mmol/l menţinerea constantă a hidratării optime poate încetini procesul de îmbătrânire", se arată în concluziile studiului.

Această cercetare a continuat un studiu efectuat pe şoareci care a condus la o ipoteză similară. Autorii au notat limitările concluziilor la care au ajuns, precizând că acestea ar trebui confirmate prin studii suplimentare. "Deoarece scăderea hidratării este unul dintre principalii factori care cresc sodiul seric, rezultatele sunt în concordanţă cu ipoteza conform căreia reducerea hidratării poate accelera îmbătrânirea", au notat ei. "Cu toate acestea, sunt necesare studii intervenţionale pentru a se dovedi această legătură", au adăugat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel