Timmermans: Coaliţia guvernamentală cu Merkel, responsabilitate asumată

Frans-Timmermans dece
Frans-Timmermans dece

Social-democratul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat luni că 'înţelege' ezitările Partidului Social-Democrat german (SPD) faţă de formarea unei coaliţii guvernamentale.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, social-democratul Frans Timmermans, a declarat luni că 'înţelege' ezitările Partidului Social-Democrat german (SPD) faţă de formarea unei coaliţii guvernamentale alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, dar a estimat că este 'foarte dificil' ca SPD să nu îşi asume responsabilităţile în contextul actual, transmite AFP.

Mai mulţi politicieni social-democraţi germani au criticat duminică proiectul de acord guvernamental încheiat recent cu conservatorii, cu o săptămână înaintea unui congres decisiv al SPD. Atât social-democraţii, cât şi conservatorii, care au fost parteneri în guvernul de coaliţie precedent (2013-2017), au înregistrat pierderi severe în timpul alegerilor legislative din septembrie anul trecut, deşi democrat-creştinii Angelei Merkel au ieşit pe primul loc.

Eu pot înţelege că a face parte dintr-o coaliţie fără a beneficia de încredere pentru lucrurile care merg, dar fiind criticat pentru cele care nu merg, reprezintă o situaţie foarte dureroasă pentru social-democraţi, a estimat numărul 2 în executivul UE.

Asumarea propriilor responsabilităţi

Toate partidele social-democrate trebuie să lupte cu acest sentiment că trebuie să îşi asume propriile responsabilităţi chiar dacă acest lucru ar putea să nu însemne un câştig electoral, a continuat Timmermans, care a evocat perioada dificilă pe care o traversează social-democraţia europeană.

Acordul preliminar, care ar permite Germaniei să iasă din impasul politic ce durează de câteva luni, după alegerile legislative din septembrie 2017, a fost negociat şi validat vineri de către conducerea SPD şi de democrat-creştinii din CDU şi CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială, n.r.). Dar în cadrul unui congres care va avea loc la 21 ianuarie, delegaţii SPD vor trebui să se pronunţe pentru a aproba principiile acestei alianţe sau, dimpotrivă, a le invalida, caz în care prima economie a Europei va fi aruncată din nou în incertitudine, adaugă AFP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel