Timiş: Serviciu pentru desert, din argint aurit, exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional al Banatului

Exponatul lunii iulie al Muzeului Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara este un serviciu pentru desert din argint aurit, compus din 19 piese, databil între anii 1870-1890. 

Acesta a intrat în colecţia Secţiei de Istorie a Muzeului Naţional al Banatului în anul 1982 şi se află într-o stare bună de conservare, anunţă, luni, site-ul oficial al MNB. Realizate în stil istorist, cu motive decorative eclectice în relief, preluate din stilurile manierist, baroc şi rococo, piesele acestui set constituie un exemplu de fineţe şi delicateţe din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Setul conţine două tipuri de linguriţe, una având cupa mică adâncă pentru zahăr şi cealaltă cu o cupă aproape plată, şi o paletă de dimensiuni medii pentru servirea desertului. Mânerul linguriţei pentru zahăr prezintă în registrul decorativ elemente organice în torsadă cu un coronament cu motive vegetale.

Linguriţa aproape plată şi paleta de dimensiuni medii pentru servirea desertului, gravate cu un model cu reprezentarea unei rândunici lângă o ramură stilizată, prezintă ambele o abundenţă de motive vegetale eclectice, terminându-se într-un coronament cu un mascheron şi o frunză de acant stilizată.

În arta decorativă, eclectismul este cel mai adesea utilizat pentru a desemna folosirea într-o singură compoziţie a unui amestec de motive şi elemente din stiluri artistice diferite, în cazul de faţă manierism, baroc şi rococo, curente remarcabile ce au dominat arta europeană a secolelor XVI-XIX. Piesele pot fi văzute în spaţiul special amenajat şi dedicat proiectului Exponatul Lunii, din mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, pe tot parcursul lunii iulie 2019, de marţi până duminică, între orele 10,00 - 18,00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel