Timiş: Prefectul cere Direcţiei Agricole să ia măsuri concrete pentru înlăturarea ambroziei

Prefectul de Timiş, Eva Andreaş, a cerut Direcţiei Agricole Timiş, în colegiul prefectural de marţi, să intervină şi să ia măsuri concrete pentru combaterea ambroziei, întrucât planta este deja în faza de înflorire. 'Rugămintea mea este să vă luaţi în serios această misiune de coordonator a acestei comisii mixte (formată la începutul anului, la solicitarea prefectului, n.r.), să demarăm aceste acţiuni şi să facem ordine. La ora aceasta, Timişoara este plină de oameni alergici la ambrozie şi vedem că ambrozia este în floare. Avem o prevedere legală, putem să luăm măsuri. Aştept de la dumneavoastră să demaraţi controale', a afirmat Eva Andreaş. Prefectul a menţionat că dacă comisia va avea nevoie de sprijinul altor instituţii, îl va primi. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Timiş au efectuat în acest an patru controale tematice, dar nu au dat nicio amendă. Primarul Nicolae Robu declara recent, pentru AGERPRES, că ambrozia, care creşte pe terenuri din municipiul Timişoara va fi tăiată în această perioadă foarte des, până când se va finaliza licitaţia de achiziţionare a insecticidelor, estimată ca durată la circa două luni.

'Am făcut o menţiune specială referitoare la ambrozie (într-o notă internă adresată Direcţiei de mediu a primăriei, n.r.). Din păcate nu se va putea da cu chimicale, cu insecticide dedicate acum, pentru că nu le avem. Ele fac obiectul licitaţiei care se derulează şi se va finaliza, probabil, în circa două luni. Dar acum se va intra să se taie ambrozia cât de des se va impune', a afirmat Robu. Consorţiul antiambrozie, format din reprezentanţii primăriilor limitrofe Timişoarei şi cea a reşedinţei de judeţ a identificat o soluţie foarte eficientă pentru înlăturarea acestei plante care produce în fiecare vară tot mai multe alergii. Potrivit edilului, 15% din populaţia Timişoarei este afectată de alergie la ambrozie. Coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, declara în urmă cu doi ani că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătăţii populaţiei şi tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie. Potrivit acestuia, aplicaţiile de alertare ar trebui instalate pe telefoanele mobile, care să te atenţioneze la fel ca în cazul altor indici de sănătate, cum ar fi pulsul, tensiunea, numărul de paşi care trebuie efectuaţi într-o zi.

Alergologii de la OncoGen au atras atenţia asupra faptului că au început să apară cazuri de copii cu vârste tot mai fragede cu alergie la ambrozie, care, la doar doi ani, deja dezvoltă alergia la această plantă, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuşi la acest polen şi că au devenit alergici încă din viaţa intrauterină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel