Timiş: 'Colonizarea tereziană', subiectul unei noi întâlniri în cadrul Serilor Patrimoniului

Sala Studio a Casei Artelor din Timişoara găzduieşte, joi, o nouă întâlnire prilejuită de proiectul 'Serile patrimoniului', iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, care va avea tema 'Marea colonizare tereziană din Banat (1763-1772), Context - desfăşurare - memorie'. 

Invitat al evenimentului este prof. Josef Wolf, conferenţiar la Institutul pentru Istoria şi Geografia Regională a Şvabilor Dunăreni din Tubingen, Germania, anunţă un comunicat al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, remis, joi, AGERPRES. 'Conferinţa schiţează contextul imperial şi provincial al marii colonizări tereziene, oprindu-se asupra motivaţiei migranţilor de a-şi părăsi ţinuturile de origine din Imperiul romano-german şi factorilor care au determinat opţiunea lor pentru Banat.

Este urmărită desfăşurarea procesului de colonizare: fazele sale, deciziile politice luate la nivel central şi provincial, călătoria migranţilor în Banat, ridicarea satelor de colonişti, mecanismele specifice managementului administrativ, acomodarea coloniştilor cu noul mediu de viaţă şi integrarea lor în societatea regională. Analiza recurge la câteva exemple locale reprezentative - Jimbolia, Lenauheim şi Bulgăruş', spune istoricul Josef Wolf.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Timiş a dat în acest an startul unei noi ediţii a programului 'Serile patrimoniului', subiectul primei întâlniri fiind 'Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat - imaginea cartografică a provinciei', care a fost susţinută de istoricul Josef Wolf, care a fost şi curator al expoziţiei 'Hartă şi teritoriu. România în cartografia europeană, secolele XV-XIX', prezentată la Muzeul Naţional al Banatului.

Potrivit lui Josef Wolf, începuturile stăpânirii habsburgice în Banat sunt strâns legate de percepţia schimbată a administraţiei centrale şi provinciale a spaţiului geografic şi teritorial-politic. Cartografierea ţării a constituit un element esenţial al practicii de guvernare. În centrul atenţiei stă procesul de cunoaştere a spaţiului luat în stăpânire de către militari, administraţie, topografi şi ingineri în perioada timpurie a stăpânirii habsburgice (1716-1739). Proiectul 'Serile patrimoniului' a debutat în 2018, cu scopul de a face ca publicul din Timişoara să cunoască poveştile zonei şi să conştientizeze că patrimoniul - arhitectural, arheologic, industrial sau chiar gastronomic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel