Times New Roman, amendat. Oana Băluță: Hai să nu minimalizăm! Dacă taci...

Sursa foto: Facebook Oana Băluță
Sursa foto: Facebook Oana Băluță

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat publicaţia Timesnewroman.ro, pentru un articol ce făcea referire la iubita lui Liviu Dragnea, prezentă în martie la Congresul extraordinar al PSD.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Oana Băluţă, profesor universitar şi activistă feministă, a făcut următoarele precizări: "Noțiunea de 'curvă' este un cuvânt stacojiu după modelul acelei litere stacojii cusută pe rochia unei femei în anul 1850. Mă refer la romanul lui Nathaniel Hawthorne și a lui The Scarlet Letter. Femeia din roman purta litera A de la adulter, era un simbol al păcatului care trebuia expus. Acum femeile poartă litera C de la curvă.

Termenul de 'curvă' asociat unei femei nu este neutru. Taie în carne vie și reduce la tăcere. Cuvântul este alăturat femeilor cu scopul să le rușineze, să le disciplineze, să le așeze 'la locul lor'. Acesta este un loc pe care nu ele l-au decis, ci bărbații cu putere din societate care au stabilit ce e cuviincios pentru o femeie și ce nu. Aceștia sunt filosofi, literați, teologi, politicieni, jurnaliști si alții, sunt cei care dețin pâinea și cuțitul.

Când așezi o femeie 'la locul ei', ai putere asupra ei.

Și când o femeie face muncă sexuală, dacă îi spui curvă, iar nu prostituată sau persoană care oferă servicii sexuale, ai comunicat o încadrare a ceea ce ea face: este în afara moralei publice, iar persoana respectivă este marginală, este paria.

[citeste si]

Hai să nu minimalizăm încărcătura pe care o are acest cuvânt. Hai să nu minimalizăm intenția cu care este folosit. Hai să nu minimalizăm efectul rușinării publice.

Dacă taci când unei femei i se spune că e curvă, te-ai alăturat acestor cor de moraliști și inși care disciplinează".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel