Tillerson, demis de Trump. Diplomatul se laudă la final de mandat: Am depășit așteptările întregii lumi

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cărui demitere a fost anunţată marţi dimineaţă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că presiunile comunităţii internaţionale asupra Coreii de Nord au dat rezultate peste aşteptări, transmite AFP.

Într-o scurtă declaraţie, fostul CEO al ExxonMobil, care mai este şef al diplomaţiei americane până la sfârşitul lui martie, a citat câteva "realizări", începând cu Coreea de Nord.

"Acţionând împreună cu aliaţii noştri, am depăşit aşteptările întregii lumi cu campania de presiuni asupra Coreii de Nord", a spus el.

Donald Trump a acceptat săptămâna trecută invitaţia liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a participa la un summit bilateral cel mai târziu la sfârşitul lui mai, în special pentru a discuta despre denuclearizare. Locul şi data întâlnirii nu au fost stabilite deocamdată.

De la preluarea puterii la sfârşitul lui 2011, liderul de la Phenian nu a părăsit niciodată din Coreea de Nord.

Anunţul neaşteptat al acestei întâlniri istorice a fost făcut după dezgheţul relaţiilor diplomatice de la începutul anului între cele două Corei, pe fondul Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Coreea de Nord face un pas înapoi

[citeste si]

Săptămâna trecută, o importantă delegaţie sud-coreeană a mers la Phenian, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Un emisar sud-coreean a afirmat că liderul comunist Kim Jong Un şi-a luat angajamentul să acţioneze pentru "denuclearizarea" Peninsulei Coreene şi a promis să se abţină "de la orice nou test nuclear sau balistic" în timpul eventualelor negocieri.

Diplomaţia internaţională caută de aproape 30 de ani să obţină aceste două concesii din partea regimului de la Phenian care a intrat în clubul nuclear în octombrie 2006.

Regimul condus de Kim Jong Un este vizat de numeroase sancţiuni impuse de Washington şi Naţiunile Unite pentru a-l constrânge să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel