TIFF propune, în secţiunea 'Ora de religie', nouă titluri care abordează această temă

TIFF.18 propune cinefililor o serie de filme reunite într-o secţiune denumită "Ora de religie", care include nouă titluri recente şi tot atâtea viziuni asupra unui subiect "cum nu se poate mai fierbinte" în contextul pe care-l trăim, care concurează în ediţia din acest an pentru premiul FIPRESCI.

"Pentru adevăraţii cinefili, filmul este ca o religie, regizorul este Creatorul, iar sala de cinema este templul în care povestea de pe ecran are misiunea de a ne transporta într-o lume alternativă, transfigurând realitatea înconjurătoare. Dar nu despre aceste paralele dintre film şi religie va fi vorba în secţiunea tematică de la TIFF din acest an, ci despre acele filme care vorbesc frontal despre religie, credinţă şi spiritualitate, multiplele lor faţete şi ramificaţii socio-politice. 'Religia nu e decât una, chiar dacă există sute de versiuni ale ei', spunea George Bernard Shaw", arată un comunicat TIFF.

"Nevinovatul" (The Inocent), scris şi regizat de elveţianul Simon Jaquemet, vorbeşte despre fragilitatea convingerilor spirituale, testând perspectiva publicului cu povestea unei femei credincioase, mamă şi soţie tradiţională. Viaţa ei este complet răscolită de apariţia fostului iubit, pe care toată lumea îl credea mort după ce fusese închis multă vreme pentru crimă. Sistemul de valori al protagonistei începe să se clatine, exact ca percepţia sa asupra realităţii.

Acelaşi lucru i se întâmplă lui Pablo în "Tremur" (Tremors, 2019), cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorului guatemalez Jayro Bustamante. Proaspăt lansat în secţiunea Panorama, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, drama primită cu entuziasm de critica internaţională urmăreşte evenimentele declanşate, cu forţa unui veritabil cutremur, de recunoaşterea publică a orientării sale gay de către un tânăr tătic în comunitatea evanghelistă din care face parte.

Relaţia complicată dintre sexualitate şi convingeri religioase destabilizează existenţa tânărului soldat, fan Boy George, din "Canari" (Canary, r. Christiaan Olwagen), atunci când e chemat să-şi satisfacă serviciul militar în corul bisericesc al Forţelor de apărare din Africa de Sud. O poveste de dragoste tipică, filmul vorbeşte despre identitate şi acceptare într-o lume uniformă şi opresivă.

"Eroul provocatorului documentar 'M' (2018) este actorul Menahem Lang (Kedma, Promised Land), al cărui talent muzical ascunde abuzurile sexuale repetate, suportate chiar în sânul comunităţii care îl adula în copilărie pentru vocea lui angelică. În imaginile de gherilă care au consacrat-o pe regizoarea Yolande Zauberman, publicul va urmări întoarcerea actorului în oraşul natal Bnei Brak, capitala evreilor ultra-ortodocşi. În 2018, filmul a fost distins cu Premiul special al juriului la Locarno", arată comunicatul transmis de TIFF.

Inclus în acelaşi an în competiţia pentru Leopardul de aur, "Menocchio", în regia lui Alberto Fasulo, evocă perioada întunecată a Inchiziţiei. Coproducţia Italia-România urmăreşte şirul evenimentelor care au condus la arderea pe rug a unui bătrân morar acuzat de erezie.

Produsă cu participare românească (Digital Cube) este şi drama romantică "Un adăpost printre nori" (A Shelter Among the Clouds), semnată de regizorul albanez Robert Budina. Pelicula vorbeşte despre coexistenţa religioasă dintre creştini şi musulmani şi transmite un mesaj universal: cum am putea să-l iubim pe Dumnezeu dacă nu ne iubim între noi? Marius Panduru semnează imaginea filmului, iar coloana sonoră a fost realizată de Marius Lefterache.

Amuzant şi şocant în egală măsură, "Cler" (Clergy), în regia lui Wojciech Smarzowski, a cucerit publicul cu povestea a trei preoţi catolici care se întâlnesc anual la o dată fixă, din motive nu tocmai religioase, ci pentru a-şi sărbători supravieţuirea. Filmul bazat pe fapte reale demască pedofilia, corupţia şi toate excesele clericilor polonezi şi a stabilit recorduri de box-office fără precedent.

"Dumnezeu există şi numele lui e Petrunia" (God Exists, Her Name is Petrunya), al cincilea lungmetraj al regizoarei macedonene Teona Strugar Mitevska, este o satiră balcanică delicioasă în care o femeie îşi revendică dreptul de a participa activ la un ritual religios dedicat exclusiv bărbaţilor. Filmul va fi ulterior distribuit în România de Bad Unicorn.

Relaţia de iubire dintre Anna şi Petros devine o zonă de conflict în care spiritualul pare să înfrângă orice urmă de raţional. Recent mutat în Siberia, cuplul grecesc din "Râul nemişcat" (Still River, r. Angelos Frantzis) descoperă cu stupoare că urmează să aibă un copil, deşi nu au făcut sex.

"A călcat ea strâmb, sunt ei victimele unei conspiraţii sau pur şi simplu binecuvântaţi cu un miracol? Pe măsură ce bărbatul devine tot mai suspicios, sarcina-minune o va arunca pe tânără în braţele salvatoare ale credinţei", arată comunicatul menţionat.

Juriul FIPRESCI care va stabili câştigătorul secţiunii tematice de la TIFF Ora de religie este compus din criticul de film Marta Balaga (Cineuropa), Martin Botha, profesor de film la Universitatea din Cape Town şi autorul a 6 cărţi şi peste 200 de articole despre cinematografie, şi Ayça Çiftçi, critic de film şi profesor la Universitatea Şehir din Istanbul.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Transilvania are loc între 31 mai şi 9 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel