Theresa May: Nu vom ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației

Decizia Marii Britanii  de a părăsi  Uniunea Europeană provoacă  un cutremur între Londra și Madrid, miza fiind Gibraltarul.   Theresa Maya afirmat că Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației teritoriului britanic situat la sud de Spania, a indicat duminică un comunicat difuzat de Downing Street, relatează AFP.

Într-o convorbire telefonică cu șeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, dna May a precizat că ea nu va încheia niciodată un acord care ar lăsa ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate fără voința lor exprimată în mod liber și democratic, potrivit comunicatului.

Premierul britanic a spus că își menține în totalitate angajamentul de a lucra cu Gibraltarul pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în ce privește Brexit-ul și că va continua să-l includă în procesul de negocieri, adaugă comunicatul.

Potrivit unui proiect de orientări în negocieri, prezentat vineri de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, nici un acord între UE și Regatul Unit nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltar fără un acord între Regatul Spaniei și Regatul Unit, după Brexit.

[citeste si]

Membri ai opoziției social-democrate din Gibraltar s-au alarmat în legătură cu faptul că Madridul ar putea bloca accesul Gibraltarului la orice acord comercial negociat de către Londra cu UE.

Picardo a denunțat și el mașinațiunile vizibile ale Spaniei, care încearcă să manipuleze Consiliul European pentru a-și urmări propriile interese politice meschine. El a calificat propunerea UE ca fiind discriminatorie și inutilă.

Premierul britanic, dispus să apere Gibraltarul așa cum a făcut Margaret Thatcher  cu Insulele Falklands

Theresa May ar fi dispusa sa mearga la razboi pentru a apara suveranitatea Gibraltarului, asa cum Margaret Thatcher a facut-o cu Insulele Falklands, afirma un fost lider al partidului conservator britanic, potrivit Telegraph.

Michael Howard a spus ca guvernul de la Londra va fi alaturi de Gibraltar in timpul negocierilor pentru Brexit, afirmatiile fiind facute in contextul unor acuzatii ca UE vrea sa preia mica peninsula lipita de Spania.

Aceste declaratii vin dupa ce ministrul apararii britanic, Michael Fallon, a promis ca va "proteja" Gibraltarul "pana la capat". "Oamenii din Gibraltar au spus clar ca nu vor sa traiasca sub suveranitatea Spaniei. Gibraltarul va fi protejat pana la capat", a spus Sir Michael Fallon la BBC.

În 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărțirea suveranității teritoriului cu Spania.

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713, enclava numărând   32.000 de locuitori pe numai 7 km pătraţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel