The Guardian: Prima dezbatere prezidențială, un eșec al democrației

Campania pentru președinția Comisiei Europene a fost o reclamă nereușită pentru democrația din Europa, scrie cotidianul britanic The Guardian, care mai notează că pretendenții la șefia Executivului european au eșuat în a face alegerile din acest an mai atractive pentru electorat.

Deși în viziunea fiecărui candidat Europa este o comunitate democratică, unită în interese și valori pe care ei le vor articula, nimeni nu ne poate articula valorile dacă noi nu-i cunoaștem pe cei ce vor să facă asta, notează The Guardian.

"Iar 60% dintre europeni nu au nicio idee despre cine sunt principalii doi candidați, Martin Schulz și Jean-Claude Juncker. Oricine urmărește dezbaterea tot are ceva de pierdut, pentru că cei doi sunt tehnocrați care lucrează într-un cadru instituțional care are un grad foarte scăzut de democrație reprezentativă", scrie The Guardian.

Ziarul britanic mai notează că există puține dovezi ale unor valori și interese comune. "Concret, un bancher german și un pensionar grec par a avea foarte puține în comun. Candidatul stângii radicale, Alexis Tsiparas, a cărui partid, Syriza, a făcut o figură frumoasă la alegerile din Grecia, a fost singurul care a coștientizat că Europa nu cuprinde o comunitate de interese comune și că aceste conflicte de clasă și relații cvasi-coloniale structurează întregul proiect. Totuși, desigur, până și el a fost nevoit să recunoască problema în termeni de 'politici dezastruoase' inserate 'la rădăcină'".

Candidații la șefia Comisiei Europene s-au confruntat până acum de patru ori în dezbateri televizate. În ultima dintre acestea, un punct simptomatic al dezbaterii a fost reprezentat de discuția despr ecorupție.

"De exemplu, ce înseamnă când Juncker nervos și bățos a insitat că, da, corupția este rea, și trebuie să avem grijă cu lobby-ul - dar nu putem împiedica grupurile de interese să-și afirme interesele? Parte a răspunsului este, cu siguranță, că Juncker e un manager european de sezon care știe perfect că sistemul funcționează prin legăturile organice dintre afaceri și stat, care sunt atât de adecvat adunate în termenul lobby", mai scriu britanicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel