The Guardian: 5 previziuni pentru următoarele 6 luni de război în Ucraina

Fotografie de la asim alnamat, pexels
Fotografie de la asim alnamat, pexels

Pe 24 august, s-au împlinit 6 luni de la momentul în care Rusia a atacat Ucraina, sub pretextul unei "operaţiuni militare speciale". În timp, operaţiunea a fost numită denazificare, a fost ascunsă sub pretextul salvării locuitorilor din Doneţk şi Lugansk de genocid. Dar a fost război în toată regula, iar milioane de oameni au fugit din casele lor, din calea gloanţelor şi a rachetelor. 

La jumătate de an de la startul acestui război, analiştii The Guardian au emis cinci previziuni pentru următoarele şase luni de conflict. 

1. Războiul va mai dura cel puţin un an 

În ciuda pierderilor suferite, nici Ucraina şi nici Rusia nu sunt dispuse să renunţe la luptă. Ucraina vrea să îşi recupereze teritoriile ocupate, în timp ce Rusia vrea să continue să îi facă pe ucraineni să sufere. Dar, conform sursei citate, conflictul va scădea în intensitate. 

2. Ucraina nu are mijloace convenţionale pentru un contraatac, iar războiul de gherilă nu va distruge armata rusă 

Este clar că Ucraina ar vrea să recupereze Hersonul, unul dintre marile oraşe ocupate de armata rusă. Dar o sursă din administraţia de la Kiev ar fi recunoscut, în privat, că forţele ucrainene nu au mijloacele necesare pentru a-i goni pe ruşi de acolo. Astfel, Kievul şi-a mutat atenţia pe atacuri cu rachete de rază lungă şi raiduri asupra bazelor ruseşti. Aceste atacuri se desfăşoară din spatele liniei frontului. 

Mikhail Podolyak, consilierul preşedintelui Zelenski, a transmis că prin aceasta se vrea "crearea haosului în sânul trupelor ruseşti". Însă, afirmă analiştii, în ciuda faptului că va lovi puternic în armata rusă, aceste măsuri nu vor duce la abandonarea de către ruşi a oraşului Herson sau a altor zone ocupate. 

3. Rusia va dori să păstreze ceea ce deja a câştigat 

Rusia nu are un plan ofensiv. Cu excepţia distrugerii oraşelor ucrainene pentru a merge înainte. Asta o face pentru că este o strategie eficientă, dar şi pentru a ascunde numărul victimelor ruseşti, care conform unor estimări a ajuns la 15.000. Cu siguranţă, Kremlinul nu a obţinut ce dorea la începutul războiului, dar Rusia a cucerit teritorii importante în estul şi sudul Ucrainei, iar acum se discută despre referendumuri de anexare, pe modelul Crimeei. 

Astfel, există o mare probabilitate ca Rusia să se concentreze mai degrabă pe ceea ce are deja. 

4. Iarna va accentua criza refugiaţilor 

În plus, spun analiştii, pe lângă accentuarea crizei, iarna va crea noi oportunităţi pentru cei care se pot pregăti mai bine pentru primăvară. Ucraina are deja probleme sociale majore. Încălzirea cu gaz este inexistentă în Doneţk şi alte zone de pe linia frontului. 

Acum, se estimează că în iarnă un nou val de refugiaţi ar urma să părăsească Ucraina. În Polonia, spre exemplu, se estimează că aproximativ 2 milioane de ucraineni vor vrea să treacă graniţa. 

Simultan, Rusia vede iarna ca pe o oportunitate.

Iernile reci au ajutat Moscova să învingă, iar preşedintele rus Vladimir Putin mizează acum că preţurile în creştere spectaculoasă la energie şi posibilele lipsuri în iarna aceasta vor convinge Europa să forţeze Ucraina să încheie un armistiţiu, în condiţiile impuse de Rusia, scrie miercuri Reuters într-o analiză.

Aceasta este - spun două surse ruseşti familiarizate cu modul de gândire al Kremlinului - singura cale către pace pe care o vede Moscova, având în vedere că autorităţile de la Kiev spun că nu vor negocia până când Rusia nu va părăsi întreaga Ucraină. CITEŞTE MAI MULTE AICI

5. Vestul trebuie să se decidă dacă ajută Ucraina să câştige sau doar să reziste 

Este clar că fără sprijin militar occidental, Ucraina ar fi pierdut de mult războiul. Dar ţările occidentale nu au furnizat încă Ucrainei armamentul necesar pentru a-i împinge pe invadatori în ţara lor, cum ar fi avioanele de vânătoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel