Tezaur numismatic roman, descoperit în bagajul unor căutători de comori. A fost deschis dosar penal

FOTO: Politia de Frontiera
FOTO: Politia de Frontiera

62 de monede romane și patru obiecte, componente ale unui ansamblu, au fost descoperite de polițiștii de frontieră în bagajul unor bulgai, căutători de comori. În cauză s-a deschis dosar penal.

Un tezaur numismatic a fost descoperit de polițiștii de frontieră de la PTF Negru Vodă în bagajul unor căutători de comori, cetățeni bulgari, a transmis  Poliția de Frontieră într-un comunicat. 

Potrivit sursei, duminică după-amiază, în PTF Negru Vodă  s-a prezentat pentru controlul de frontieră, pe sensul de ieșire din România, un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau trei persoane, toate de cetățenie bulgară.

”Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit la controlul amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, într-o sticlă din plastic, nu mai puțin de 62 de monede cu inscripții în limba latină, precum și patru obiecte.

De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, de ocupanții autovehiculului pentru a descoperi comori arheologice”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

În cauză au fost sesizate autoritățile naționale cu atribuții în domeniul protejării patrimoniului cultural național, fiind întocmit dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu, conform Legii 182/2000, dar și pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, potrivit OG 43/2000.

Zona unde au fost găsite monedele, sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice

Astfel, se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetățenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

”Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către polițiștii de frontieră, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părți dintr-un ansamblu) și 62 monede din bronz şi argint sunt de proveniență romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripții în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice”, se mai arată în comunicatul menționat.

Obiectele şi monedele au fost lăsate in custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care vor desfășura măsuri de conservare preventivă, vor efectua o expertiză detaliată a obiectelor găsite, ulterior vor stabili valoarea acestora, precum și importanța pentru patrimoniul dobrogean.

Citește și: Artefacte antice de aur furate din Ucraina, în valoare de 60 de milioane de euro, confiscate de poliția din Spania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel