EXCLUSIV  Apele reziduale, testate pentru depistarea drogurilor consumate. Ce s-a descoperit în București. Ramona Dabija (ANA), date îngrijorătoare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ramona Dabija, șefa Agenției Naționale Antidrog, a vorbit despre un proiect în premieră în România: testarea apelor reziduale pentru depistarea drogurilor consumate.

"Este un proiect în premieră în România. Timp de o săptămână, am recoltat probe din apele reziduale din Bucureşti, de la staţia de epurare de la Glina. Este un proiect pe care o să îl continuăm, este un proiect european. A fost analizat de către Universitatea de la Anvers.

Au fost luaţi nişte factori de corecţie tocmai pentru a avea un instrument foarte util şi ne dorim să schimbăm un pic percepţia. Nu ne mai îndreptăm atenția către persoană, ci către problemă. Poţi afla şi altfel ce substanţe se consumă, în ce zile ale săptămânii. Timp de şapte zile s-au luat mostre de apă de la staţia de epurare. Am făcut o analiză - cam câte unităţi medicale sunt pe raza Bucureştiului, dacă există fabrici de medicamente etc. - sunt mai mulţi indicatori de care s-a ţinut cont.

După ce s-au eliminat toate posibilele erori date de acești factori externi, s-au tras nişte concluzii. Aşa am putut afla că, în Bucureşti, există droguri consumate recreaţional, în timpul weekendului - stimulante, cocaină și extasy - care se consumă puţin mai mult decât în timpul săptămânii. Asta înseamnă că cetăţenii doresc să aibă mai multă energie, să se distreze mai mult. Probabil putem interpreta şi aşa.

Am remarcat un consum regulat de ketamină şi ştim bine că nu este recomandată pentru consumul uman, se dă doar în anumite situaţii", a explicat Ramona Dabija, în emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță, la DCNews TV.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel